Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Arancini

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Arancini to znana w całych Włoszech przekąska pochodząca z Sycylii. Małe, przypominające pomarańcze kulki z ryżu kryją w swoim wnętrzu nadzienie – najczęściej z mięsa i groszku, chociaż mogą to być także grzyby, warzywa czy kawałki sera. Włosi przygotowują je zwłaszcza wtedy, gdy zostanie im trochę niezjedzonego risotto.

    1. Ryż wsyp do 1,2 l wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż całkiem wchłonie płyn, ok. 15 min. Zestaw z ognia, dodaj parmezan, pokrojone na kawałki masło i pieprz. Dobrze wymieszaj i rozłóż w płaskim naczyniu, żeby ostygł.
    2. Z ryżu formuj kule wielkości małych pomarańczek. Wewnątrz każdej umieść po kawałku Mozzarelli i salami. Kulki zanurzaj w cieście przygotowanym z mąki wymieszanej z 300 ml wody.
    3. Każdą obtocz następnie w bułce tartej. Smaż w rozgrzanym tłuszczu, po 2-3 kulki na raz, aż będą złociste. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos