Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Ziołowy królik z rodzynkami i oliwkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Tuszkę króliczą podziel na części: skoki przednie i tylne, comber (czyli środkową część) podziel na 2-3 kawałki. Przełóż do miski, dopraw solidnie solą, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w piórka, szałwię, rozmaryn, liście laurowe, chilli oraz oliwę. Pozostałe elementy tuszki można wykorzystać na wywar. Marynuj całą noc lub minimum 2 godziny. Czas trwania 15 min.
    2. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgrzej mocno suchą patelnię, następnie dodaj królika razem z całą marynatą. Smaż przez 10-12 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy całość się zarumieni, przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania. Czas trwania 15 min.
    3. Dodaj pomidory, oliwki, rodzynki, czerwone wino oraz dopraw solą.Przykryj szczelnie i piecz przez 2 godziny w stałej temperaturze, mięso powinno odchodzić od kości. 10 minut przed końcem, dodaj zielony groszek. Podawaj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i ziemniakami z wody. Czas trwania 130 min.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów