Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Boczek rolowany z sałatką z buraków z pomarańczą i miętą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Buraki zalej wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Odstaw do wystygnięcia, następnie obierz i pokrój w drobne słupki, takie same jak marchew.Rodzynki zalej sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Orzechy pistacjowe pokrusz w moździerzu lub w blenderze. Rozgrzej suchą patelnię i podpraż na niej pokruszone orzechy.
    2. W dużej misce wymieszaj: buraczki z marchwią, cząstki pomarańczy, namoczone rodzynki z resztą płynu oraz pistacje i miętę. Całość dopraw solą i ostrą papryką. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obtocz w oliwie, czosnku, curry, kminku oraz soli i pieprzu. Piecz przez ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie i złociste. Po wyjęciu z pieca, posyp majerankiem.
    3. Rozpal grilla lub patelnię grillową. W przypadku grilla boczek opiekaj na dobrze rozgrzanych węglach, ok. 10 min, co chwilę obracając. Mięso musi być równomiernie opieczone i chrupiące. Podawaj z sałatką z buraczków i pieczonymi ziemniaczkami.

    Porcja dla 4 osób

    Przepis specjalnie dla Klientów  Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów