Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Polędwiczka z grilla z sałatką z młodej kapusty, pomidorów i bakłażana

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W dużej misce wymieszaj składniki marynaty: świeże zioła, oliwę, sok z cytryny, miód. Dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę pokrój w poprzek w 3-centymetrowe plastry. Rozpłaszcz delikatnie dłonią lub tłuczkiem, przez folię spożywczą. Przełóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz je w przyprawach. Odstaw na minimum 1 godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej.
    2. Rozpal grilla lub przygotuj patelnię grillową. Następnie przekrój młodą kapustę, wzdłuż na ćwiartki. Cienko posiekaj, aż do głąba. Kapustę pekińską, przekrój na pół i posiekaj. Wymieszaj w dużej misce sałatkowej wszystkie warzywa, oprócz bakłażana.Ułóż plastry polędwiczki i bakłażana, posmarowanego delikatnie oliwą na rozgrzanym grillu.
    3. Mięso grilluj, po 5-6 minut z każdej strony. Bakłażana grilluj tylko 2 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodaj go do reszty warzyw. Dopraw sałatkę: oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, miodem oraz solą i pieprzem. Grillowane polędwiczki podawaj z sałatką oraz kawałkami opieczonej na grillu tortilli. 

    Porcja dla 4 osób

    Składniki na sałatkę:

    •  1 mała młoda kapusta
    •  1 mała kapusta pekińska
    •  3 pomidory śliwkowe, pokrojone w cząstki
    •  1 mały bakłażan, pokrojony w plastry
    •  2 małe cebule czerwone, pokrojone w krążki
    •  4 łyżki oliwy
    •  sok z 1 cytryny
    •  1 łyżka miodu
    •  3 ząbki czosnku, utarte
    •  sól, pieprz 

     

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos