Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sakiewki z pizzy z mięsem mielonym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

     

    1. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z blachą do pieczenia w środku. W misce wymieszaj obie mąki z solą i zrób w środku otwór. Zacznij powoli wlewać ciepłą wodę, wyrabiaj przez 5 min. Posyp deskę mąką i podziel ciasto na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw, aby odpoczęło.
    2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i paprykę, smaż przez 2 min na średnim ogniu. Następnie dodaj mięso, smaż, aż się zetnie, około 7 min. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do  wystygnięcia. W misce wymieszaj pomidory bez płynu z czosnkiem, dopraw: cukrem, solą i pieprzem. 
    3. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj w kształt prostokąta, jak najcieniej (5 mm), przełóż na papier do pieczenia. Na środek nałóż porcję sosu pomidorowego i porcję mięsa z warzywami. Zbierz brzegi do środka, tak aby pizza przypominała sakiewkę (otwarty pieróg). Można przygotować ją także w formie zwykłej okrągłej pizzy.Przełóż pizzę na blachę do pieczenia wraz z papierem. Piecz około 7-10 min, aż brzegi będą przypieczone i chrupiące. Przed podaniem posyp natką pietruszki, skrop oliwą i sokiem z cytryny. 

    Porcja dla 4 osób

    Składniki na farsz:

    •  1 papryka
    •  1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    •  1 puszka pomidorów krojonych, odcedzonych z zalewy
    •  3 ząbki czosnku
    •  1 pęczek natki pietruszki, posiekanej
    •  2 cebule czerwone, pokrojone w piórka
    •  sok z 1 cytryny
    •  oliwa z oliwek
    •  1 łyżeczka cukru
    •  sól, pieprz

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos