Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gravlax – łosoś w marynacie na sposób skandynawski

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Rybę zacznij przygotowywać na 2 dni przed podaniem. Wymieszaj składniki marynaty, natrzyj nią łososia, obłóż gałązkami kopru. Rybę przykryj folią spożywczą, włóż do głębokiego naczynia, a na samym łososiu ułóż deskę do krojenia i obciąż np. pełnymi puszkami lub żeliwnym naczyniem i wstaw do lodówki na 1 dzień.
    2. Następnego dnia zdejmij obciążenie, owiń w świeżą folię i ponownie wstaw na dobę do lodówki. W trakcie marynowania kilkukrotnie usuwaj zebrany w naczyniu płyn. Przed podaniem usuń nadmiar marynaty i bardzo cienko pokrój łososia w delikatne plastry.
    3. Przygotuj sos musztardowy – połącz musztardę, miód i sok z cytryny. Ciągle mieszając, wolnym strumieniem dolewaj oliwę. Przypraw do smaku. Zamarynowanego łososia podawaj z sosem i pieczywem.

    Porcja dla 4 osób.

    Składniki na sos:

    •  3 łyżki musztardy
    •  1 łyżeczka miodu
    •  3 łyżki oliwy z oliwek
    •  sok z cytryny – do smaku
    •  sól, pieprz – do smaku

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów