Mazurek

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz cukier puder. Dodaj zimne masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut, po czym rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż nimi brzegi. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz 20 minut w temperaturze 190°C.
  2. W rondelku wymieszaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, konfiturę oraz 50 ml wody. Duś na małym ogniu 10 minut, często mieszając. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia, a następnie rozprowadź na nim masę kajmakową. To samo zrób z masą pomarańczową. Posyp wierzch kruszonymi orzechami.
  3. Udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonych osobno w kuchence mikrofalowej z 1 łyżką masła. 

 

Składniki na mase:

  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 250 g konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 60 g kruszonych orzechów włoskich
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos