Gęś z sosem jabłkowo-musztardowym

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Gęś dopraw dokładnie solą i pieprzem. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, odstaw na minimum 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Przełóż do naczynia do zapiekania i obłóż jabłkami. Piecz około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 175°C (czas pieczenia dla 2-kilogramowej gęsi).
  2. W rondelku rozgrzej masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia (5 minut). Wsyp mąkę i lekko przyrumień przez 2-3 minuty. Następnie wlej wywar, dokładnie rozprowadź mąkę. Dodaj miód, musztardę i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut.
  3. Kiedy gęś się upiecze, zlej z brytfanny powstały sos wraz z jabłkami. Dodaj do bazy sosu i dokładnie zmiksuj za pomocąblendera. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Gęś podawaj z ziemniaczanymi racuszkami i sosem.

 

Składniki na sos:

  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g musztardy
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów