Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Steki minutowe ze szpinakiem i gotowanymi warzywami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowanie warzyw:

    Do niewielkiej ilość wody wrzucamy masło, solimy i dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu. Gdy masło z wodą zacznie wrzeć, wytworzy się emulsja, w której będziemy gotowali warzywa. Wrzucamy kalafior, groszek cukrowy, fasolkę szparagową i młodą marchewkę. Warzywa muszą się chwilę pogotować w emulsji.

    Na drugim palniku umieszczamy patelnię. Rozpuszczamy masło, a następnie wkładamy świeże liście szpinaku. Smażymy kilka minut i zdejmujemy z palnika.

    Przygotowanie mięsa:

    Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron po czym wkładamy je na rozgrzane masło klarowane. Smażymy ok. 1 minuty na każdej ze stron. Pod koniec smażenia dodajemy masło dla podniesienia walorów smakowych i aromatu. Steki są gotowe.

    Na talerz wykładamy ugotowane w emulsji warzywa, przykrywamy je szpinakiem i na nich umieszczamy steki. Całość dekorujemy natką pietruszki.

     

    Porcja dla 2 osób

    Czas przygotowania ok.20 minut

    Smacznego!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów