Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Stek kruchy z polędwicy wołowej

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowanie sosu:

    Gotujemy młode ziemniaki. Kurki po oczyszczeniu i wypłukaniu blanszujemy 2-3 min. w lekko osolonej wodzie. Siekamy drobno szalotkę, którą podsmażamy do delikatnego zeszklenia.
    Następnie odcedzamy zblanszowane kurki i podsmażamy razem z szalotką . Dodajemy śmietankę
    i wszystko razem kilka minut podgotowujemy. W między czasie kroimy w plastry ugotowane wcześniej młode ziemniaki. Wkładamy ziemniaki do sosu.  Sos przyprawiamy solą i pieprzem oraz  świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Przygotowanie mięsa:

     Mięso układamy na desce, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (steki  można solić przed smażeniem pod warunkiem, że od razu trafią one na patelnię). Przyprawioną polędwicę  podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju roślinnym z jednej i z drugiej strony, tak aby się lekko wybarwiła. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia steku preferujemy na tak długo
    wkładamy podsmażone mięso do piekarnika. Steki o grubości ok. 1,5 cm, aby były średnio wysmażone (medium rare) muszą być w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 2 minuty. W zależności od stopnia wysmażenia dzielimy steki w uproszczony sposób na:

    • rare - krwiste
    • medium rare – średnio wysmażone
    • well done – mocno wysmażone

    Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, aby odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

    Na talerzu najpierw układamy ziemniaki z sosem, a następnie stek. Całość dekorujemy natką pietruszki .

    Porcja dla 2 osób

    Czas przygotowania ok.15 minut

    Link do filmu:

    https://www.youtube.com/watch?v=AFTWsdCYzZs&list=PLvlHc2OcB3lHd-mHlqZnxe_ykwKLhR2Yj

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów