Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gulasz a la chilli z jarmużem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż przez 2 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie włóż wieprzowinę i podgrzewaj 2-3 min, aż mięso się zetnie. Dołóż paprykę, marchew, czosnek i smaż jeszcze 5 min. Wlej wino, wywar, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i dopraw solą, ostrą papryką oraz oregano. Duś pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie, dodaj fasolę i duś dalej przez dodatkowe 15 min.
    2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż na małym ogniu 2-3 min. Dodaj jarmuż, całość przemieszaj i przykryj pokrywką.
    3. Po 3 min. wlej połowę wywaru i dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Jarmuż powinien dochodzić przez 10-15 min. W razie potrzeby, podlej wywarem. Na talerzu ułóż porcję jarmużu, na nią chilli z łopatki wieprzowej, posypane liśćmi kolendry. 

    Porcja dla 4 osób

     

    Jarmuż:

    •  opakowanie liści jarmużu
    •  1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
    •  100 ml bulionu warzywnego
    •  2 utarte ząbki czosnku
    •  sok z połowy cytryny
    •  2 łyżki oleju
    •  sól, pieprz

     

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    4 głosy