Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak z migdałami, oliwkami i marchewką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, imbir, dopraw solą i pieprzem. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na godzinę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Kurczaka dokładnie osusz i obsmaż  z 2 stron na rumiano. Przełóż na talerz.
    2. Na tym samym tłuszczu podsmaż marchewkę i cebulę, około 3-4 min. Po tym czasie dodaj mięso i podlej je resztą marynaty i wywarem. Wrzuć tymianek  i duś pod przykryciem 20 min. Na suchej patelni upraż migdały, około 3 min. Obierz je ze skóry i dodaj razem  z oliwkami do reszty składników. Duś jeszcze 20-25 min.
    3. Kuskus zalej wrzątkiem lub wywarem, (2 cm ponad jej poziom), przykryj i poczekaj 10 min. Odkryj i spulchnij widelcem. Do parzenia kuskusu można dodać rodzynki. Kuskus podawaj z mięsem i warzywami.

    Porcja dla 4 osób

    Kuskus z rodzynkami:

    •  300 g kuskusu
    •  70 g rodzynek
    •  ok. 500 ml wywaru warzywnego
    •  pieprz

     

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów