Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Karkówka z grilla z sosami: tzatziki, paprykowym i pieczonymi ziemniaczkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Karkówkę wyjmij z opakowania, lekko osusz ręcznikiem papierowym i smaż z obu stron na rozgrzanym grillu. Ziemniaczki dokładnie umyj, obgotuj we wrzątku. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz do zarumienienia skórki.
    2. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z jogurtem, łyżką oliwy i koperkiem. Wymieszaj, dopraw do smaku.
    3. Paprykę nasmaruj oliwą. Opal nad ogniem kuchenki lub wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz, aż skórka stanie się czarna. Przełóż do foliowego woreczka, zaczekaj, aż ostygnie, po czym obierz ze skórki. Zmiksuj z serem feta. Dodaj drobno posiekane oliwki, wymieszaj, dopraw do smaku.

    Sos tzatziki:

    •  ½ szklanki jogurtu typu greckiego
    •  1 ogórek gruntowy
    •  1 łyżka oliwy z oliwek
    •  1 łyżka siekanego koperku
    •  1 ząbek czosnku

     

    Sos paprykowy:

    •  1 czerwona papryka
    •  100 g sera sałatkowego
    •  1 łyżeczka oliwy z oliwek
    •  ½ szklanki zielonych oliwek 

     

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotowała Agata Jędraszczak. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów