Codziennie
odkrywaj nowe smaki

Portugalia i hiszpania

portugalia
i hiszpania

Portugalczyków i Hiszpanów, różnych pod względem temperamentu, łączy wiele podobieństw. Jak mało kto potrafią oni docenić uroki życia: prostą, acz wyśmienitą kuchnię oraz towarzystwo przyjaciół i znajomych podczas biesiadowania.

Oba kraje Półwyspu Iberyjskiego splatają więzy zarówno kulturowe, jak i kulinarne. Hiszpanie i Portugalczycy to niemal bracia, którzy czerpiąc ze wspólnej tradycji i pokrewnych przepisów, wykorzystują podobne składniki i tworzą bliskie sobie smaki, wynikające wprost ze śródziemnomorskiego klimatu oraz dostępu do morza i oceanu.

Przepisy

  • Arjamolho

    Więcej

    Pudding z miodem i oliwą

    Więcej
  • Mus z białej czekolady i marakui

    Więcej

    Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym

    Więcej
  • Kurczak w sosie pomidorowym z ciecierzycą

    Więcej

    Grillowane żeberka z warzywami

    Więcej
  • Grill w iberyjskim stylu

    Więcej

    Dorada pieczona w soli z sosem romesco

    Więcej
  • Smażony tuńczyk z sałatką z pomidorów i fasoli czarne oczko

    Więcej

    Ośmiornica z ryżem po portugalsku

    Więcej
  • Filety z morszczuka z sosem cytrynowym

    Więcej

    Labraks w stylu śródziemnomorskim

    Więcej
  • Zarzuela

    Więcej

    Bacalhau com natas

    Więcej
  • Chłodnik z ogórków z migdałami i kozim serem

    Więcej

    Jajka w pikantnym sosie

    Więcej
  • Sałatka z ciecierzycy i dorsza

    Więcej

    Sałatka z karczochów, fasolki szparagowej i pieczarek

    Więcej
  • Sałatka z fasoli czarne oczko i koziego sera

    Więcej

    Sałatka z ziemniaków i makreli

    Więcej
  • Kiełbaski w winie

    Więcej

    Karczochy z anchois

    Więcej
  • Hiszpańskie tapas

    Więcej

Czy wiesz, że...

  • Tapas – to właśnie z nich słynie Hiszpania. Te mini arcydzieła kulinarne wzięły swój początek prawdopodobnie od kromek świeżego chleba z dodatkiem szynki lub sera. Serwowano je w barach jako… nakrycie kieliszka wina, żeby do alkoholu nie wpadały okruchy i kawałki jedzenia.

    Stąd ich nazwa – „tapa” to po hiszpańsku pokrywka. Proste i praktyczne, a zarazem pożywne przekąski z czasem przyjęły znacznie bardziej wyrafinowane formy.
    Dzisiaj nie sposób zliczyć rodzajów tapas. Malutkie szaszłyki z oliwek i kawałków pikantnej kiełbasy Chorizo, dojrzewająca szynka Jamon Serrano, kawałki hiszpańskiej tortilli, czy pyszne owoce morza:

    panierowane krążki kalmarów, krewetki smażone na oliwie z czosnkiem lub ośmiornica po galicyjsku – ugotowana i pokrojona w mięciutkie plastry, to zaledwie niektóre z najpopularniejszych hiszpańskich przekąsek.
  • Latem uliczki portugalskich miast i miasteczek wypełnia zapach tradycyjnego grilla. Na żarze z węgla drzewnego piecze się przede wszystkim smakowite sardynki.

    Portugalczycy przygotowują je w najprostszy sposób – wrzucają na ruszt w całości bez patroszenia świeże ryby i posypują je gruboziarnistą solą morską.
    Zgromadzeni wokół ludzie prowadzą ożywione rozmowy, delektując się smakiem świeżo upieczonych sardynek serwowanych z pieczywem lub ziemniakami.

    Taki właśnie widok, będący kwintesencją Portugalii, spotkać można niemal na każdym rogu ulic Lizbony i innych portugalskich miast.
  • Sardynki i grill towarzyszą Portugalczykom niemal przy każdej fecie. Jedną z najpopularniejszych jest Festa de San Antonio – czerwcowe święto ku czci patrona Lizbony.

    Tonące w grillowym dymie uliczki pełne są wtedy bawiących się ludzi.
    Dosłownie każdy, kto tylko ma ochotę, rozstawia własnego grilla, by serwować z niego pyszne dania.

    Grille stoją więc prawie wszędzie: na ulicy, przed drzwiami, w domowych ogródkach.
  • Równie ochoczo co ryby, Portugalczycy wrzucają na grill mięsa. Do najpopularniejszych grillowych specjałów należy kurczak z czosnkiem, białym winem i ostrymi papryczkami Piri Piri.

    Doprawia się go solą i sokiem z cytryny, następnie piecze w całości.
    Co jakiś czas kurczaka polewa się prostym sosem z wina, czosnku i papryczek. Warto także spróbować grillowanej baraniny marynowanej w oliwie z przyprawami i w białym winie oraz wyśmienitych portugalskich kiełbasek czy portugalskiej kaszanki morcella
    .