Codziennie odkrywaj nowe smaki

azja

Indonezja

Prawdziwy raj dla miłośników
pikantnych dań.

Kuchnia indonezyjska słynie z korzennych przypraw, pysznych mięs i ostrych sosów. Rozrzucona na ponad 13 tysiącach wysp Indonezja może pochwalić się różnorodną może pochwalić się różnorodną kuchnią pełną smaków, kolorów i zapachów. Na przestrzeni wieków kraj ten zasiedlali Hindusi, Anglicy, Arabowie, Portugalczycy, a nawet Holendrzy, dzięki czemu indonezyjskie dania zaskakują dziś niezwykłymi połączeniami przypraw, m.in.: papryczek chilli, galangalu, trawy cytrynowej, kolendry czy liści kaffiru. Uciera się je na aromatyczne pasty zwane bumbu. Ilu Indonezyjczyków, tyle bumbu. Każda restauracja czy gospodyni uciera pastę na swój własny sposób.

Indonezja

Produkty

Gotuj z nami

Wołowina mielona w stylu Kari curry

W szerokim garnku rozgrzej (nie za mocno) olej kokosowy. Dodaj imbir, trawę cytrynową, cebule i czosnek, smaż przez chwilę bardzo energicznie...

Cały przepis
Więcej przepisów

Tajlandia

Kuchnia tajska to eksplozja
smaków i zapachów.

Tajskie dania najlepiej smakują na świeżym powietrzu, na ulicy, wprost od sprzedawcy. Nic dziwnego,że inspirują modny street food. Co wyróżnia tajską kuchnię? Posiłki powstają tu z lokalnych produktów, dobrze doprawionych ziołami oraz przyprawami i są dopasowane do panującego w kraju klimatu. Duży wpływ na kulinarne gusta Tajów miały kuchnie sąsiednich krajów. Podobnie jak w Indiach i Chinach najważniejsza jest tu zasada harmonijnego połączenia pięciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (ostrość, gorycz). Według niej powstaje niemal każdy posiłek.

Tajlandia

Produkty

Gotuj z nami

Orientalne kanapki z ośmiornicą i mango

Ośmiornicę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet jabłkowy, sól, pieprz, imbir i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na...

Cały przepis
Więcej przepisów

Chiny

Chiny to ogromny kraj
o zróżnicowanym klimacie.

Nic więc dziwnego, że każdy z regionów wykształcił własną kuchnię, bazującą na dostępnych w pobliżu składnikach i własnych technikach ich przygotowania. Są jednak powody, dla których te regionalne kuchnie zwykliśmy łączyć pod wspólną nazwą „kuchnia chińska”. Pierwszy z nich to powszechnie stosowana zasada umiejętnego łączenia pięciu podstawowych smaków: słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, słonego i cierpkiego. Drugą wspólną cechą są przyprawy. W całych Chinach, niezależnie od klimatu, dania doprawia się papryczkami chilli, winem ryżowym, sosem sojowym, sosem ostrygowym, octem ryżowym i bardzo pikantnym pieprzem syczuańskim.

Chiny

Produkty

Gotuj z nami

Chińska zupa z warzywnymi pierożkami

Do garnka wlej 2 l zimnej wody. Dodaj obraną włoszczyznę, imbir, trawę cytrynową, 3 ząbki czosnku i cebule opalone nad palnikiem. Gotuj 1 godz. 20...

Cały przepis
Więcej przepisów

Indie

Kuchnia indyjska pachnie przyprawami

Kuchnia indyjska jest niezwykle aromatyczna i bardzo różnorodna. Wprost zaprasza do biesiadowania. Kto miał okazję odwiedzić Indie, przekonał się, że to kraj pełen kontrastów. Wielowyznaniowość, podział na kasty, zróżnicowanie klimatyczne – to wszystko wpłynęło na kulinarne tradycje i upodobania mieszkańców. Kuchnia indyjska przesycona jest przyprawami. Kmin rzymski, szafran, imbir, cynamon, kardamon, pieprz, kolendra, gorczyca, kurkuma i goździki występują często w nieznanych Europejczykom kombinacjach. Ponadto każda rodzina przygotowuje z nich na własny użytek masalę, czyli autorską mieszankę.

Indie

Produkty

Gotuj z nami

Ryż basmati z kurczakiem i bakaliami

Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko, przełóż do miski. Mięso wymieszaj z pastą Tom Yum i dopraw solą morską. Następnie...

Cały przepis
Więcej przepisów

Korea

Koreańczycy uwielbiają
celebrować posiłki.

Kuchnia koreańska: aromatyczna, kolorowa, słodko-kwaśna, ale i mocno pikantna. Dania przygotowuje się z niezwykłą dbałością o wygląd i smak. Koreańczycy uwielbiają celebrować posiłki. Koreańskie dania zachwycają estetycznym wyglądem i apetycznym zapachem. Bazują na produktach naturalnych, z niską zawartością tłuszczu. Przygotowuje się je tuż przed podaniem, często dopiero wtedy, gdy wszyscy siedzą przy stole. Nawet w restauracji siada się przy zastawionym miseczkami stole, pośrodku którego umieszczany jest kociołek z węglem, mięso i dodatki. Goście sami gotują i jedzą tak długo, jak mają ochotę. Bez pośpiechu. Bo spożywanie posiłków to druga po pracy czynność, której Koreańczycy poświęcają najwięcej czasu

Korea

Produkty

Gotuj z nami

Kaczka marynowana
w stylu Bulgogi

Odetnij szyję kaczki, skrzydełka oraz nadmiar tłuszczu od wewnętrznej strony przy udach. Natrzyj ją na zewnątrz i w środku solą, sosem sojowym i...

Cały przepis
Więcej przepisów

Japonia

Poznaj kuchnię japońską.

Kraj kwitnącej wiśni uwodzi prostymi połączeniami smaków, estetyką podania i świeżymi składnikami. Każdy z nas rozróżnia 4 smaki: kwaśny, słodki, słony i gorzki. Jest jeszcze smak umami, jednocześnie mięsny i morski, zwany esencją pyszności, związany właśnie z Japonią. Wyodrębnił go na początku XX w. Kikunae Ikeda, profesor chemii na uniwersytecie w Tokio. Umami są m.in.: sos rybny, sos sojowy, bulion dashi i wodorosty kombu. Jak mówią mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni, potrawy bogate w te składniki są rozgrzewające i uspokajające, pozostawiają smak w ustach i w duszy. A ta ostatnia jest równie ważna. Jedzenie smakuje się bowiem wzrokiem

Japonia

Produkty

Gotuj z nami

Tuńczyk z porem w pomarańczowym sosie Teriyaki

Steki z tuńczyka wymieszaj z sezamem, solą i pieprzem. Smaż na oleju kokosowym, na rozgrzanej patelni wyłożonej papierem pergaminowym, po 3 min z...

Cały przepis
Więcej przepisów