Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Centrum prasowe

    06.11.2018

    Poznaj smak ponadczasowej kuchni polskiej z Biedronką

    Potrawka z jelenia z powidłami, polewka cebulowo-rozmarynowa na wywarze z kaczki, stupka z pulkami, prażonka z dzika z kiełbasą jałowcową to wybrane propozycje kuchni polskiej w Biedronce. Sięgając w przeszłość aż do XVII-wiecznych przepisów sprawdziliśmy, jak Polacy jadali w przeszłości. Efektem tego jest dostępna od 5 listopada oferta „Dumni z tego, co nasze. Ponadczasowa kuchnia polska”.

    - Kuchnia jest częścią naszej tożsamości. Dlatego z okazji stulecia odzyskania niepodległości postanowiliśmy sięgnąć do naszego kulinarnego dziedzictwa. Przejrzeliśmy dawne przepisy i zaadaptowaliśmy je do naszych czasów z finezją i brawurą eksperymentatorów. W naszej ofercie znalazły się zupy, dziczyzna, drób, ryby  i  desery. Warto wypróbować te wspaniałe przepisy w domu – mówi Dorota Wrotek-Gut, dyrektor komunikacji marketingowej  sieci Biedronka.

    Wizyta na stołach przodków
    Nasza podróż rozpoczyna się w XVII wieku, kiedy polskie potrawy były barwne i pachnące egzotycznymi przyprawami. Kulinarni odkrywcy mogą przenieść się w wyobraźni do tamtych czasów chociażby dzięki mięsu na gulasz z jelenia (cena: 16,99 zł/300 g), tradycyjnemu miodowi wielokwiatowemu (cena: 16,99 zł/słoik 1 kg), czy stosowanym często w kuchni naszych przodków suszonym borowikom i podgrzybkom (cena: 8,99 zł/40 g). Smakosze mogą też spróbować wolno gotowanej łopatki wieprzowej z kurkami (9,99 zł/500 g).

    XVIII wiek w polskiej kuchni to „francuska rewolucja”: na wzór francuski przyrządzano dania łagodniejsze, z wykorzystaniem przypraw ogrodowych, jak mięta czy bazylia. Królowały zupy i znakomite mięsa. Kto chciałby zmierzyć się z przepisami ówczesnej Polski, ten może sięgnąć po łopatkę cielęcą na pieczeń Gourmet (cena: 4,49 zł/100 g), żeberka wieprzowe Kraina Mięs w wyjątkowej cenie (9,99 zł/kg), lub mieszanki przypraw Kamis (cena: 1,39 zł/ 20 g).

    Dwieście lat ze smakiem
    Sto lat później Polacy zmieniają swe upodobania kulinarne: w XIX wieku jada się lżej i skromniej, nie ma miejsca na wykwintne dania. Tamte czasy przypomnieć może filet ze świeżego suma (cena: 2,99 zł/100 g) i wyborne śledzie bałtyckie (cena: 1,49 zł/100 g).

    Wkrótce potem, między pierwszą a drugą wojną światową następuje powrót do dań narodowych, ze szczyptą francuskich wpływów, do czego znakomicie pasuje szynka z sarny w sosie pieczeniowym Wolno Gotowane (cena: 24,90/400 g) i świeża wątróbka z kurczaka z Krainy Mięs (cena: 2,99 zł/450 g).

    PRL nie był dla polskiej kuchni czasem łatwym, pobudzał za to pomysłowość kucharzy i gospodyń domowych. Wspomnienie tego okresu znajdziemy m.in. w smaku tradycyjnych ogórków konserwowych (cena: 6,99 zł/słoik 1,9 kg) i tuszy z flądry Marinero (cena: 1,49 zł/100 g), oraz w smakowitej wuzetce, na którą zamieszczamy przepis w folderze.

    Kulinarną wyprawę kończymy w Polsce XXI wieku. Dzisiejsza polska kuchnia to odważne połączenia inspiracji i stylów. Na nowoczesnych kucharzy w Biedronce czeka więc chociażby rozbratel wołowy bez kości z Krainy Mięs (cena: 2,49 zł/100 g) i tłoczony na zimno olej rydzowy (cena: 6,99 zł/250 ml), a także polskie jabłka, których smak tak dobrze znamy (cena: 1,49 zł/kg).

    Kraj regionalnych przysmaków
    Siłą polskiej kuchni od zawsze była jej regionalna różnorodność. Dlatego też Biedronka proponuje produkty typowe dla regionów, dostępne w wybranych sklepach: ser koryciński z Podlasia (cena: 3,49 zł/100 g), naturalny jogurt Nadbużański (cena: 1,45 zł/szt. 200 g) i twaróg z Bychawy (cena: 16,90 zł/kg), prosto z Lubelszczyzny. Oprócz tego: majonezy ze Świdnicy (cena: 2,99 zł/opak. 300 g) lub Kętrzyna (cena: 8,99 zł/słoik 815 g) i powidła śliwkowe po łowicku (3,99 zł/słoik 330 g).

    Smakosze mogą też sięgnąć po delikatesy narodowej kuchni z serii Biedronka Premium, jak niskosłodzona konfitura malinowa z jaśminem (cena: 6,99 zł/słoik 290 g), przepiórcze jaja (5,99 zł/opak. 18 szt.), pierogi z kaczką (5,99 zł/opak. 300 g), czy tradycyjnie wędzony Schab Swojski (cena: 3,29 zł/100 g).

    Pieczywo po polsku
    W ofercie znajdzie się też to, co od wieków kojarzymy z polskością: pieczywo. Tradycyjny, pachnący chleb z koszyczka, pszenno-żytni o chrupiącej skórce, dostępny będzie w cenie 2,99/600 g, a przekąska z charakterystyczną dla kuchni polskiej białą kiełbasą kosztować będzie 2,99 zł/100 g. Biedronka proponuje też alternatywę dla bagietki czosnkowej – bagietkę graham z nadzieniem o smaku grzybowym (cena: 2,69 zł/150 g) oraz tradycyjne słodycze. Na półki trafią puszyste pączki z nadzieniem wiśniowym (cena: 1,99 zł/90 g), drożdżówki z makiem (cena: 1,99 zł/100 g), faworki z cukrem pudrem (cena: 6,99 zł/200 g) i serniki chłodzone Biedronka Premium (cena: 9,99 zł/szt. 400 g).

    Nie mogło też zabraknąć przysmaków od stuleci wypiekanych na przypadający 11 listopada Dzień Świętego Marcina. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie z obowiązkowym nadzieniem z białego maku kosztować będą jedynie 4,99 zł/170 g.

    Więcej informacji o aktualnej ofercie można znaleźć na stronie www.biedronka.pl.
     

    BIURO PRASOWE
    Tel: 0 696 77 22 13, e-mail: media@jmpolska.com

    Jeronimo Martins Polska S.A. jest właścicielem Biedronki - największej sieci detalicznej w Polsce, mającej ponad 2900 sklepów zlokalizowanych w ponad 1100 miejscowościach, która jest obecna na polskim rynku od ponad 20 lat. Filarami strategii firmy są starannie wyselekcjonowane produkty najwyższej jakości, oferowane w codziennie niskich cenach. W 2018 r. Biedronka współpracowała z ponad 1000 polskich dostawców, od których pochodziło 92 proc. produktów w ofercie sieci. Jeronimo Martins Polska S.A., zatrudniając ponad 65 tys. osób, jest największym prywatnym pracodawcą w Polsce i drugą co do wielkości polską firmą. Spółka jest partnerem strategicznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Od 1995 r. Grupa Jeronimo Martins zainwestowała w Polsce ponad 14 mld zł.

    Powrót do aktualności