Codziennie
odkrywaj nowe smaki

Kuchnia bałkańska

Kuchnia Bałkańska

Bałkany to jeden z najbardziej fascynujących regionów Europy. Tutaj wciąż można znaleźć wspaniałą przyrodę, zgubić się w urokliwych uliczkach starych miasteczek i trafić do restauracji, których próżno szukać w innych krajach Starego Kontynentu. Nazwy „Bałkany“ użył po raz pierwszy włoski pisarz Callimarco w odniesieniu do łańcucha górskiego na południu Europy.

O przynależności danego kraju do Bałkanów decyduje jednak nie tyle sama geografia, co raczej cechy kulturowe, takie jak język, wielowyznaniowość, dawna przynależność do Cesarstwa Bizantyjskiego czy też doświadczenie panowania tureckiego. Do krajów bałkańskich zalicza się dziś między innymi Bośnię i Hercegowinę, Albanię, Bułgarię, Czarnogórę, Grecję i Chorwację.

Przepisy

  • ZUPA RYBNA

    Więcej

    GIBANICA Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI

    Więcej
  • DORADA Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU

    Więcej

    STEK Z TUŃCZYKA Z KASZĄ BULGUR I KAPARAMI

    Więcej
  • KANAPKA Z SALAMI PODANA Z SAŁATKĄ Z GRILLOWANYCH WARZYW

    Więcej

    OŚMIORNICA Z ZIEMNIAKAMI

    Więcej
  • PLJESKAVICA Z DJUVECEM

    Więcej

    ZUPA GULASZOWA Z WOLOWINY

    Więcej
  • CEVAPCICI Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I LUTENICĄ

    Więcej

    BAKŁAŻANY FASZEROWANE Z SEREM KEFALOTIRI

    Więcej
  • KOFTY Z SAŁATKĄ GRECKĄ

    Więcej

    POMIDORY FASZEROWANE KARCZOCHAMI I SEREM FETA

    Więcej
  • GRECKA SAŁATKA Z SEREM MANOURI

    Więcej

    GRILLOWANY SER HALLOUMI

    Więcej

Czy wiesz, że...

  • W kulturowym tyglu

    Bałkany to jeden z najbardziej fascynujących regionów Europy. Tutaj wciąż można znaleźć wspaniałą przyrodę, zgubić się w urokliwych uliczkach starych miasteczek i trafić do restauracji, których próżno szukać w innych krajach Starego Kontynentu. Nazwy „Bałkany“ użył po raz pierwszy włoski pisarz Callimarco w odniesieniu do łańcucha górskiego na południu Europy. O przynależności danego kraju do Bałkanów decyduje jednak nie tyle sama geografia, co raczej cechy kulturowe, takie jak język, wielowyznaniowość, dawna przynależność do Cesarstwa Bizantyjskiego czy też doświadczenie panowania tureckiego.


    Do krajów bałkańskich zalicza się dziś między innymi Bośnię i Hercegowinę, Albanię, Bułgarię, Czarnogórę, Grecję i Chorwację. Tereny te słyną na całym świecie ze swojej różnorodności. To właśnie tutaj przed wiekami przecinały się szlaki handlowe, a także smaki i zwyczaje z różnych zakątków Europy. Dzięki temu mamy dziś do czynienia z czymś tak unikalnym, jak kuchnia bałkańska. Nie trzyma się ona żadnych granic, dlatego bywa, że przepisy charakterystyczne dla jednego kraju za chwilę spotykamy kilkaset kilometrów dalej. Mieszanka wpływów tureckich, włoskich i środkowoeuropejskich dostrzegalna jest na całych Bałkanach.


    Pokaż więcej

    Kuchnie regionu łączy jednak podejście do jedzenia. Posiłki traktowane są tu z dużym namaszczeniem. Nie jada się byle jak i byle gdzie. I, mimo że podstawą kuchni bałkańskiej są proste, łatwo dostępne składniki, potrawy przygotowuje się tu długo i z należytą uwagą. Bałkański obiad składa się z kilku dań. Na stole nie może zabraknąć sałatek, zup i zapiekanych warzyw szczególnie podawanych z różnego rodzaju sosami na bazie mleka lub sera. Do wszystkich potraw podaje się biały chleb. Danie główne to obowiązkowo mięso lub ryby i owoce morza – te ostatnie szczególną miłością darzą mieszkańcy terenów nadmorskich.


    Mieszkańcy gór wybierają jagnięcinę, baraninę i wołowinę. Szczególne miejsce w bałkańskiej kuchni zajmują potrawy jednogarnkowe. Gulasze robi się tu zarówno z mięsa, jak i ryb oraz warzyw. Unika się też smażenia mięs na rzecz grillowania i pieczenia. Mieszkańcy Bałkanów uwielbiają kawę. Herbatę pija się tu rzadko i właściwie jedynie w czasie choroby. Za to kawa jest zawsze mocna i aromatyczna. A do niej deser – baklava przygotowana z ciasta filo czy też rozata. Im słodszy tym lepszy!
  • Kuchnia grecka

    Do najważniejszych składników w greckiej kuchni należą chleb pita, ryż oraz oliwki i oliwa. Jej podstawą są jednak warzywa, m.in. bakłażany i pomidory, które chętnie podaje się z rybami. To wprost raj dla wegetarian.
    Najbardziej charakterystycznymi daniami są przystawki, czyli mezedes. Do najpopularniejszych należą smażone warzywa, sławny na całym świecie sos tzatziki przyrządzany z jogurtu i ogórków czy sałatka z serem Feta. Każdy z biesiadników może sięgnąć do talerza sąsiada, żeby spróbować, jak smakuje jego potrawa.
  • Kuchnia chorwacka

    Chorwacja trochę morza trochę gór Na kształt chorwackiej kuchni wpływ miała barwna historia kraju. Z tego względu ma ona dzisiaj trzy regionalne odmiany: slawońską, dalmacką (śródziemnomorską) i górską. W Dalmacji jada się głównie ryby i owoce morza, najczęściej pieczone na ruszcie.
    Popularny jest także brodet czyli kawałki ryby duszone z pomidorami i cebulą, oraz girice – małe rybki smażone w głębokim tłuszczu. W części slawońskiej podstawę kuchni stanowią mięsa. To właśnie z tego regionu pochodzi popularna chorwacka kiełbasa – kulen slawoński. W rejonach górskich potrawy przyrządza się na żywym ogniu. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają też słodkości, np. rozatę - deser z jajek, karmelu, mleka i gorzkiego likieru.
  • Kuchnia czarnogórska

    Młode państwo pełne tradycji Ten niewielki kraj ma wspaniałą tradycję kulinarną. Na północy jada się dużo jagnięciny i kajmaku, czyli śmietany z gotowanego mleka, posolonego i przechowywanego w drewnianych beczkach. W okolicach Lovcen natomiast przeważają kiełbaski, szynki i wędzona baranina. Nadmorskie tereny to oczywiście owoce morza, sałatki i ryby.
    Popularną czarnogórską przystawką jest fasola zapiekana w specjalnym glinianym naczyniu z dodatkiem papryki i cebuli. Czarnogóra słynie także z wieprzowej szynki zwanej tu prsutem. Tradycja produkcji tej wędliny liczy sobie kilkaset lat.
  • Kuchnia bułgarska

    Nie tylko szopska sałatka Aromatyczna kuchnia bułgarska wiele czerpała ze Wschodu. Już w XVII wieku kupcy przywozili tu przyprawy i zioła z Indii i Persji. Dzisiaj słynie ona z sałatek, wśród których najpopularniejszą jest sałatka szopska. Swoją nazwę zawdzięcza ona Szopom - mieszkańcom okolic Sofii, zwanej dawniej Szopią. To połączenie ogórków, pomidorów, cebuli i papryki z dodatkiem solankowego sera.
    Latem na bułgarskich stołach króluje tarator czyli chłodnik z jogurtu, wody, zsiadłego mleka i startego ogórka. Dla bardziej głodnych najlepsza będzie bob czorba, tradycyjna zupa fasolowa z warzywami i kiełbasą albo słynna zupa rybna zwana ribena czorba. Prawdziwe królestwo bułgarskich smaków odnajdziemy jednak w daniach głównych. Bułgarzy są wielkimi miłośnikami mięs i potrafią je przyrządzać w wyjątkowy sposób.