Rozmaryn Rozmaryn Rozmaryn
  • Niedzielny obiad z rodziną

  • Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

    zobacz
  • Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

    zobacz
  • Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

    zobacz
  • Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

    zobacz
  • Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

    zobacz
  • Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

    zobacz
  • Przyjęcie dla znajomych

  • Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

    zobacz
  • Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

    zobacz
  • Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

    zobacz
  • Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

    zobacz
  • Romantyczna kolacja we dwoje

  • Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

    zobacz
  • Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

    zobacz
  • Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

    zobacz
  • Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

    zobacz
  • Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

    zobacz
  • Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

    zobacz
  • Coś słodkiego na poprawę humoru

  • Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

    zobacz
  • Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

    zobacz
  • Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

    zobacz
  • Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

    zobacz
  • Wszystkie przepisy

  • Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

    zobacz
  • Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

    zobacz
  • Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

    zobacz
  • Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

    zobacz
  • Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

    zobacz
  • Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

    zobacz
  • Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

    zobacz
  • Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

    zobacz
  • Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

    zobacz
  • Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

    zobacz
  • Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

    zobacz
  • Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

    zobacz
  • Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

    zobacz
  • Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

    zobacz
  • Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

    zobacz
  • Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

    zobacz
  • Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

    zobacz
  • Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

    zobacz
  • Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

    zobacz
  • Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

    zobacz

Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

sposób przyrządzenia

  1. Wątróbki oczyść z żyłek i pozawijaj w plasterki pancetty. Nadziej je na patyczki do szaszłyków, na przemian z pieczarkami i cebulą.
  2. Smaż bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu, po minucie z każdej strony. Następnie wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Składniki:

  • 500 g - świeża wątroba z kurczaka Kraina Mięs
  • 300 g - pancetta
  • 250 płat - pieczarki pokrojone w razie potrzeby na mniejsze kawałki
  • czerwona cebula pokrojona na kawałki

Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

sposób przyrządzenia

  1. Mięso przypraw solą i pieprzem. Smaż je na oliwie po minucie z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie wstaw je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  2. Gruszkę obierz i pokrój w ósemki. Pomidorki ponacinaj lekko nożem i sparz we wrzątku, aby zdjąć skórki.
  3. Indyka pokrój w paski i serwuj na miksie sałat z pomidorkami, gruszką, orzechami i gorgonzolą. Przed podaniem skrop wszystko oliwą.

Składniki:

  • 400 g - filet z indyka Kraina Mięs
  • opakowanie mixu sałat Vital Fresh
  • 200 g - gorgonzola Smaki Świata
  • 150 g - orzechy włoskie łuskanych BakaD’Or
  • 250 g - pomidorki koktajlowe
  • gruszka
  • 3 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • sól, pieprz

Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

sposób przyrządzenia

  1. Mięso posmaruj oliwą i obsmaż po 3-4 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Następnie ponownie przewróć na pierwszą stronę, zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i smaż jeszcze 3 minuty. Przypraw solą oraz pieprzem i odstaw, by odpoczęło.
  2. Na tej samej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy się przyrumieni, przypraw ją solą, pieprzem i kremem z octu balsamicznego. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając.
  3. Cukinię pokrój za pomocą skrobaczki do warzyw na cienkie plastry. Umieść je na sitku i sparz wrzątkiem.
  4. Mięso pokrój w cienkie plastry, na każdym ułóż cukinię, cebulę, suszone pomidory, rukolę i szczyptę Grana Padano. Zwiń w roladki. Serwuj w temperaturze pokojowej lub podgrzej 5 minut w piekarniku. Danie można podać z ciabattą.

Składniki:

  • opakowanie steku wołowego bavette Kraina Mięs
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • łyżka masła Parmareggio
  • 2 szt - czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki - krem z octu balsamicznego z Modeny
  • cukinia
  • 50 g - rukola Vital fresh
  • 70 g - suszone pomidory Sottile Gusto, odsączone z zalewy
  • 50 g - tarty ser Grana Padano DOP Zanetti
  • sól, pieprz

Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

sposób przyrządzenia

Farsz:

  1. Cebulę pokrój na mniejsze cząstki i umieść razem z czosnkiem w kielichu Hoffen Express.
  2. Ustaw obroty na 5 i czas na 15 sekund. START
  3. Następnie, dolej 25 ml oliwy z oliwek, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 8 minut. START
  4. Dodaj mięso mielone, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 10 minut. START
  5. Dodaj groszek, koncentrat pomidorowy, przecier, sól, pieprz, oregano i ponownie ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 10 minut. START
  6. Farsz przełóż do miski a w kielichu przygotuj polentę.
     

Polenta:

  1. Odmierz litr wody za pomocą wagi w kielichu Hoffena. Ustaw obroty a 1, temperaturę na 120, czas na 6 minut. START
  2. Umieść mieszadło w kielichu, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperaturę 90, czas 25 minut. START
  3. Do kręcącej się wody dodaj pół łyżeczki soli, 25 ml oliwy i wsypuj stopniowo mąkę.
  4. Po upływie czasu (25 min) polenta będzie gotowa.

Składniki:

  • 400 g - mąka kukurydziana Melvit
  • posiekana cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 500 g - mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięs lub mięso mielone z szynki Krain
  • 100 g - groszek mrożony lub konserwowy
  • 200 g - passata pomidorowa Sottile Gusto
  • 100 g - koncentrat pomidorowy Madero
  • łyżeczka oregano
  • 100 g - ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

sposób przyrządzenia

  1. Z kurczaka wytnij piersi. Resztę podziel na mniejsze części i włóż do garnka razem z obraną marchewką i połową selera naciowego. Zalej ok. 1,5 l wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę, aż powstanie bulion.
  2. Piersi przypraw solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  3. Cebulę, czosnek, marchew i resztę selera naciowego pokrój na mniejsze części i umieść w kielichu Hoffen Chef Express. Zmiksuj (prędkość 5 i czas 5 sekund). Następnie dolej oliwę, ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 7 minut.
  4. Po upływie tego czasu wsyp ryż, wlej 500 ml bulionu i dodaj 3-4 szczypty soli. Ustaw temperaturę na 90°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 24 minuty. Po 10 minutach gotowania dolej szklankę bulionu, a po kolejnych 10 minutach następną. Na minutę przed końcem gotowania dodaj masło i parmezan. Risotto podawaj z kawałkami pieczonego kurczaka, natką pietruszki i parmezanem.

Lubisz ryż, ale masz już dość serwowania go w zupie pomidorowej czy gołąbkach? Na szczęście jest on produktem wyjątkowo uniwersalnym, dlatego znajdziesz całe mnóstwo przepisów na fantastyczne, niebanalne dania z tym składnikiem w roli głównej. Jednym z nich bez wątpienia jest risotto z kurczakiem! Co to takiego? Risotto to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, która jest szczególnie popularna na północy tego pięknego kraju.

Typów risotto jest bardzo wiele, zatem masz niemal nieograniczone możliwości i szerokie pole do popisu, ale dwa elementy są niezmienne – ryż i bulion. Na początek wypróbuj klasyczne risotto z kurczakiem – na pewno przypadnie Ci do gustu! Jak je przyrządzić? Kup całego kurczaka i wytnij z niego piersi. Całą resztę podziel i przełóż od dużego garnka. Dodaj seler naciowy oraz marchewkę i zalej wodą (około 1,5 litra). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj wywar nie mniej niż godzinę.

Wcześniej odłożone piersi natrzyj rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut. Następnie pokrój pozostały seler, marchew, czosnek oraz cebulę na małe części i włóż do kielicha Hoffen Express. Zmiksuj składniki, dodaj do nich oliwę, ustaw temperaturę 120 st. C, obroty wsteczne i pozostaw na 7 minut. Po tym czasie dodaj ryż i zalej całość bulionem (około 0,5 litra). Pozostaw na 24 minuty w temperaturze 90 st. C. Co 10 minut dolewaj 1 szklankę bulionu. Zaraz przed końcem gotowania dodaj starty parmezan i masło. Serwuj risotto z kawałkami kurczaka, oprószone świeżą natką pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!

 

Składniki:

  • kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • 2 szt - marchewki
  • kilka łodyg selera naciowego
  • rozmaryn
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 320 g - ryż do risotto Pingo Doce
  • 50 g - masło Parmareggio
  • 100 g - ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżeczka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

sposób przyrządzenia

  1. Mięso umieść w kielichu Hoffen Express, dodaj masło. Ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 45 minut. Po 5 minutach dodaj wino i 50 ml wody. Umieść przykrywkę na kielichu. Po upływie czasu gotowania sprawdź, czy mięso jest miękkie i płyn się zredukował. Odczekaj kilka minut aż ostygnie. Następnie dodaj 1 jajko, parmezan, 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu, przykryj kielich i zmiksuj całość (prędkość 4, czas 20 sekund). Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki.
  2. W kielichu umieść cebulę, czosnek, bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksuj (obroty 5, czas 5 sekund). Następnie ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1 i czas 15 minut. Po 6 minutach gotowania dodaj pomidory. Po zakończeniu gotowania ustaw obroty na 3, czas na 5 sekund. Sos przełóż do naczynia.
  3. W kielichu umieść 170 g mąki, 2 jajka i 1 łyżeczkę oliwy. Ustaw obroty na 2 i czas na 1,5 minuty. Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na cienki prostokątny płat. Na jego połowie rozłóż 4 kupki farszu mięsnego, w każdej zrób palcem wgłębienie i wbij do niego żółtko. Ciasto złóż na pół, lekko dociśnij palcami i wytnij gotowe ravioli miseczką do zupy. Gotuj 2 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z sosem i parmezanem.

Lubisz eksperymenty kulinarne? Jeśli tak, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu kuchnia włoska. Jest wyjątkowo kolorowa, różnorodna, smaczna i – co równie istotne – bardzo prosta! Jeżeli uwielbiasz dania mączne, bez dwóch zdań zachwyci Cię taka propozycja jak ravioli z mięsem. To tradycyjna potrawa włoska, a dokładniej rzecz biorąc – niewielkie pierożki. Mogą one zawierać różne rodzaje farszu, np. warzywny, serowy czy mięsny. Teraz skupimy się na tym ostatnim. Jak przygotować ravioli z mięsem?

Zacznij od mięsa. Umieść je w kielichu Hoffen Express, dodaj do niego masło, ustaw temperaturę 120 st. C., czas 45 minut. Po kilku minutach dodaj około 50 ml wody oraz pół szklanki białego wina. Zakryj kielich przykrywką. Po 45 minutach mięso powinno być miękkie, bez nadmiernej ilości płynu. Pozostaw je do ostygnięcia. Kiedy będzie już letnie, dodaj jajko, sól i pieprz do smaku oraz parmezan. Zmiksuj całość i przełóż do lodówki.

Teraz pora na sos. Umieść w kielichu takie składniki jak bazylia, pieprz, sól, czosnek, cebula, kilka łyżek oliwy. Zmiksuj całość, ustaw robota kuchennego na 120 st. C, obroty wsteczne, czas: 15 minut. Po około 6 minutach dodaj pomidory. Przełóż sos do oddzielnego naczynia.

I ostatni etap – ciasto. Włóż do kielicha takie składniki jak jajka, mąka, oliwa, połącz ciasto, a następnie przełóż na blat i rozwałkuj. Powinno przybrać ono formę prostokąta. Przełóż wcześniej przygotowany farsz – stwórz cztery kupki mięsa. W każdej zrób wgłębienie i wpij po jednym żółtku. Złóż ciasto na pół i wytnij ravioli. Ugotuj pierożki w osolonej wodzie, podawaj z sosem, oprószone parmezanem. Smacznego!

 

Składniki:

  • 200 g - rozbratel wołowy Kraina Mięs pokrojony w grubą kostkę
  • 40 g - masło Parmareggio
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 7 szt - jajka Moja Kurka
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • pół cebuli
  • kilka listków bazylii
  • 4 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 200 g - pomidorki z puszki Cirio
  • 170 g - mąka Złote Pola
  • sól, pieprz

Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

sposób przyrządzenia

  1. Paprykom odetnij „przykrywki”, usuń gniazda nasienne.
  2. W garnku na oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj mięso i pancettę. Przypraw solą i pieprzem, smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie dodaj passatę i duś jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia, po chwili wymieszaj z częścią parmezanu i Provolone.
  3. Powstałym farszem napełnij papryki, posyp je przyprawą ognistą, resztą parmezanu i Provolone oraz natką pietruszki. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki:

  • 6 szt - duże papryki
  • 40 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • 500 g - mięso mielone z szynki Kraina Mięs lub mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny Krain
  • 100 g - pancetta pokrojona w kostkę
  • 100 ml - passata pomidorowa Sottile Gusto
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano DOP Zanetti
  • 200 g - ser Provolone Valpadana DOP Zanetti starty na tarce
  • mieszanka przypraw ognista Kamis
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

sposób przyrządzenia

  1. W jabłkach wydrąż otwory wielkości orzecha włoskiego. Wycięte części oczyść z pestek i włóż je do rondelka. Dodaj cukier wanilinowy, orzechy, sok z cytryny i 50 ml wody. Duś ok. 15 minut, aż płyn odparuje. Następnie dodaj ciasteczka. Nadzieniem napełnij jabłka.
  2. Z mąki, masła, cukru i 1 żółtka zagnieć szybko ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż ją do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Zimne ciasto oprósz mąką i rozwałkuj. Podziel na 4 części, każdym kawałkiem przykryj szczelnie jedno jabłko. Odetnij nadmiar ciasta. Wierzch jabłek posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i cynamonem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Składniki:

  • 4 szt - obrane jabłka
  • 20 g - cukier wanilinowy
  • 50 g - posiekane orzechy włoskie łuskane BakaD’Or
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g - pokruszone ciastka Cantuccini Smaki Świata
  • 100 g - mąka Złote Pola
  • 50 g - masło Parmareggio
  • 40 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 szt - żółtka
  • cukier puder Słodka Łyżeczka
  • cynamon

Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

sposób przyrządzenia

  1. Orzeszki i natkę pietruszki zmiksuj w blenderze na drobny zielony proszek.
  2. Tuńczyka przypraw solą i pieprzem i obtocz dokładnie w zielonej panierce. Smaż na patelni na 1 łyżce oliwy, po 20 sekund z każdej strony. Następnie przełóż go do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 3-7 minut, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
  3. Owoce obierz. Kiwi oraz 1,5 pomarańczy pokrój na cząstki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go energicznie z pozostałą oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Stek serwuj z sałatką z owoców, z pomarańczowym dressingiem.

Składniki:

  • stek z tuńczyka Marinero
  • 60 g - orzechy pinii Natura Food
  • 2 łyżki - posiekana natka pietruszki
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - czerwone pomarańcze
  • kiwi
  • sól morska gruboziarnista Culineo
  • pieprz czerwony

Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

sposób przyrządzenia

  1. Makaron wrzuć na gotującą, osoloną wodę i gotuj przez 9 minut.
  2. Rukolę, bazylię, parmezan, orzechy pinii, czosnek i oliwę umieść w kielichu Hoffen Chef Express.
  3. Miksuj przez 15 sekund ustawiając obroty na 5, po czym zwiększ obroty na 7 i miksuj jeszcze kilka sekund. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  4. Cukinię potnij w cienkie plastry wzdłuż i sparz je przez kilka sekund w wodzie, w której gotuje się makaron. Odsącz plastry na ręczniku papierowym i dekoruj nimi talerz. Makaron odcedź zachowując odrobinę wody i natychmiast wymieszaj z pesto. W razie potrzeby dolej wody. Dekoruj suszonymi pomidorami.  

Spaghetti to chyba jedna z najbardziej znanych potraw na świecie. Choć w swoim „standardowym” wydaniu opiera się ono przede wszystkim na mięsie i sosie pomidorowym, tak naprawdę gatunków spaghetti jest całe mnóstwo. Lubisz ten włoski przysmak, ale masz ochotę na jakąś odmianę i mały eksperyment? Jeśli tak, koniecznie już teraz wypróbuj fenomenalny przepis na spaghetti z pesto z rukoli! Jak je przygotować?

W pierwszej kolejności ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wrzuć go dopiero do gotującej się wody – na czas nie dłuższy niż 9 minut. Pamiętaj, by nie rozgotować makaronu. To najczęściej popełniany błąd, który może doprowadzić do zepsucia nawet najbardziej misternie przygotowanej potrawy! Umieść w kielichu Hoffen Chef takie składniki jak parmezan, orzechy pinii, bazylia, rukola, czosnek oraz oliwa. Całość zmiksuj. Jeśli pesto wydaje Ci się za suche, możesz dodać jeszcze odrobinę oliwy.

Następnie przygotuj cukinię. Pokrój ją w cienkie plastry i sparz wodą. Po odsączeniu i osuszeniu, udekoruj nimi talerz. Teraz odcedź makaron i energicznie wymieszaj z pesto. Jeśli będzie za suche, możesz podlać odrobiną wody (zostaw na wszelki wypadek trochę wody, w której gotował się makaron). Przełóż spaghetti na talerz z cukinią i udekoruj danie suszonymi pomidorami. Gotowe! Spaghetti z pesto z rukoli jest wyjątkowo smaczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Na pewno przypadnie Ci do gustu i zachwyci wszystkich Twoich domowników. Smacznego!

 

Składniki:

  • 500 g - spaghetti Barilla
  • 100 g - rukola Vital fresh
  • garść listków bazylii Vital fresh
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • 70 g - orzechy pinii Natura Food
  • ząbek czosnku
  • 100 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • cukinia
  • 100 g - suszone pomidory Sottile Gusto

Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

sposób przyrządzenia

  1. Sok z pomarańczy podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj skórkę z pomarańczy. Żółtka zmiksuj na gładką masę z połową cukru i skrobią ziemniaczaną. Następnie połącz ją z gorącym sokiem. Mieszaj nad ogniem przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do lodówki na godzinę.
  2. Białka ubij z resztą cukru na pianę, śmietankę ubij oddzielnie. Wymieszaj je ze sobą, a następnie połącz z ostudzoną masą pomarańczową. Nałóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dekoruj czekoladą i ciastkami amaretti.

Składniki:

  • 500 ml - sok z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 4 szt - jajka Moja Kurka
  • 100 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 łyżeczki - skrobia ziemniaczana Grula
  • 200 ml - śmietanka 30% Mleczna Dolina
  • 50 g - ciasteczka amaretti Smaki Świata
  • 100 g - czekolada gorzkiea Luximo

Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

sposób przyrządzenia

  1. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Żelatynę rozpuść w zimnej kawie i odstaw aż nasiąknie.
  2. W kielichu Hoffen Chef Express umieść śmietankę i cukier. Ustaw obroty na 1, temperaturę na 80 stopni, czas na 6 minut. START
  3. Dodaj kawową żelatynę i mascarpone, ustaw obroty na 2 i włącz start na kilka sekund aż składniki się wymieszają.
  4. Rozlewaj do foremek lub pucharków. Odstaw do lodówki do stężenia na min. 2 godziny. Podawaj z sosem czekoladowym lub pokruszoną czekoladą.

Składniki:

  • 100 ml - zimna mocna kawa (espresso)
  • 8 g - żelatyna
  • 200 g - czekolada mleczna Magnetic
  • 100 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 400 ml - śmietanka 30% lub 36% Mleczna Dolina
  • 50 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 100 g - mascarpone Sottile Gusto

Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

sposób przyrządzenia

  1. Kaczkę piecz 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. Przygotuj polentę. W wysokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oliwy. Gdy zacznie wrzeć, stale mieszając powoli wsyp mąkę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 25 minut, często mieszając.
  3. Kaczkę podawaj na polencie z dodatkiem sałaty z oliwkami, pomidorami suszonymi i oliwą.

Składniki:

  • kaczka z jabłkami i pomarańczami Prosto do Piekarnika
  • 200 g - mąka kukurydzianej Melvit
  • 600 ml - woda mineralna Polaris
  • opakowanie mixu sałat Vital Fresh
  • 100 g - pomidorki suszone Sottile Gusto
  • 100 g - oliwki Polli
  • 30 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • sól

Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

sposób przyrządzenia

  1. Marchew i cukinię obierz, pokrój na długie cienkie plastry, a następnie na wąskie paski przypominające makaron. Sparz we wrzątku przez 30 sekund i odsącz na sitku.
  2. Halibuta podziel na mniejsze części, przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia wyciśnij na patelnię sok z mandarynki, duś przez chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.
  3. Rybę podawaj na spaghetti z warzyw, całość skrop sosem z patelni, posyp natką pietruszki i mieszanką pestek.

Składniki:

  • filet z halibuta Marinero
  • duża marchew
  • cukinia
  • cukinia
  • łyżeczka mąki pszennej Złote Pola
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • mandarynka
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g - mieszanka Mix sałatkowy Italia Helio
  • sól, pieprz

Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

sposób przyrządzenia

  1. Gruszki włóż do garnka, dodaj skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok oraz pozostałe składniki (poza lodami). Gotuj około 20 minut, w międzyczasie delikatnie obracając.
  2. Kiedy gruszki będą miękkie (sprawdź wykałaczką) wyłóż je na talerz, pozostały płyn gotuj dalej, aż zgęstnieje. Przecedź przez sitko. Gruszki serwuj na ciepło lub zimno z dodatkiem lodów i sosu.

Składniki:

  • 4 szt - obrana gruszka
  • 500 ml - czerwone wytrawne wino
  • 400 ml - woda mineralna Polaris
  • 100 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • pomarańcza
  • 4 szt - goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 4-8 gałek lodów Stracciatella

Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

sposób przyrządzenia

  1. Kawałki królika przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż z każdej strony na oliwie i przełóż do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchew i seler naciowy, a następnie również przełóż do garnka z królikiem. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Przykryj i duś na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając i próbując. Podawaj z gnocchi.

Składniki:

  • tusza królika Kraina Mięs podzielona na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki - mąka Złote Pola
  • 4 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • cebula, drobno posiekana
  • marchew, drobno posiekana
  • 4 szt - drobno posiekane łodygi selera naciowego
  • 150 g - czarne oliwki Polli
  • łyżka kaparów Polli
  • 100 g - bob mrożony Mroźna Kraina
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 500 ml - bulion lub woda
  • szczypta tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • gałązka świeżego rozmarynu Vital fresh
  • sól, pieprz

Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

sposób przyrządzenia

  1. Dorady oprósz solą i pieprzem. Na dno metalowej brytfanki wlej oliwę, dodaj czosnek oraz oliwki i postaw na ogień. Gdy tylko czosnek zacznie się smażyć, dodaj ziemniaki, 2 szczypty soli i wodę. Gotuj przez 5 minut po czym w brytfance umieść ryby i pomidorki.
  2. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 10 minutach pieczenia przewróć ryby na drugą stronę. Dorady podawaj na głębokim talerzu, udekorowane natką pietruszki. W podobny sposób można przyrządzić także inne ryby o jasnym mięsie, a także małże i krewetki.

Składniki:

  • 2 szt - świeże dorady patroszone Marinero
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - zgniecione ząbki czosnku
  • pół szklanki czarnych oliwek Polli
  • 2 szt - ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę lub ósemki
  • 200 ml - woda mineralna Polaris
  • 150 g - pomidorki koktajlowe przekrojonych na pół
  • pół posiekanego pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

sposób przyrządzenia

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  2. W kielichu Hoffen Chef Express zamontuj mieszadło i umieść masło, cukier i rum. Włącz obroty wsteczne, prędkość 3, włącz start i ucieraj na gładką masę (czas zależy od twardości masła).
  3. Do powstałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i pokruszone ciasteczka. Ustaw obroty wsteczne, prędkość 1 i ucieraj aż masa się wymiesza przez około 1 minutę.
  4. Wyłóż masę na papier do pieczenia lub folię spożywczą i zawiń jak salami, szczelnie zaciskając końce i rolując, aby się zacisnęła. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Każdy z nas lubi raz na jakiś czas sięgnąć po coś słodkiego. O wiele lepszym pomysłem jest samodzielne przygotowanie słodkości, niż zakup tych gotowych. Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że jeśli przygotowujemy coś samodzielnie, mamy całkowitą pewność, co znajduje się w ich składzie, a poza tym mamy oczywiście wpływ na ów skład – wówczas możemy sięgnąć po produkty najwyższej jakości. Masz ochotę stworzyć dla siebie i bliskich coś pysznego, ale nie masz pomysłu na niebanalną przekąskę? Wobec tego z całą pewnością spodoba Ci się przepis na czekoladowe… salami! Brzmi intrygująco? Zaczynamy!

Do stworzenia tej oryginalnej przekąski potrzebujesz zaledwie kilku składników, takich jak czekolada, masło, cukier, pokruszone ciasteczka, odrobina rumu i cukru pudru do dekoracji. Przygotowanie czekoladowego salami jest bardzo proste i szybkie, a efekt zaskakujący. Zacznij od roztopienia czekolady – możesz to zrobić przy pomocy kuchenki mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Następnie zamontuj mieszadło w robocie kuchennym i dodaj do kielicha takie składniki jak masło, rum oraz cukier. Całość utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj do masy roztopioną czekoladę oraz ciasteczka (drobno pokruszone).

Ponownie włącz robota i ucieraj masę, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Tak przygotowaną masę przełóż na papier do pieczenia i zwiń ostrożnie w kształt salami (jak roladę). Odstaw czekoladowe salami do lodówki na kilka godzin. Gotowe! Każdy, kto zobaczy tego typu słodką przekąskę, bez wątpienia bardzo się zdziwi i chętnie skosztuje – warto, bo jest pyszna. Smacznego! 

Składniki:

  • 200 g - czekolada gorzka Luximo
  • 150 g - masło Parmareggio
  • 150 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 10 ml - rum
  • 175 g - pokruszone ciastka Tarallucci Mulino Bianco Barilla
  • cukier puder Słodka Łyżeczka do dekoracji

Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

sposób przyrządzenia

  1. Mięso przełóż do torebki foliowej, wlej wino, dodaj liście laurowe i ząbek czosnku. Zamknij szczelnie i odstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, by całkowicie przykryła mięso, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz marynatę. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Odstaw do kompletnego wystygnięcia. Odsączonego tuńczyka, kapary i majonez zmiksuj na gładki sos.
  2. Mięso pokrój w cieniutkie plasterki. Udekoruj filetami anchois, jabłuszkami kaparowymi i korniszonami.

Składniki:

  • 500 g - łopatka cielęca na pieczeń
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szt - liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 150-200 g filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 3 łyżki - kapary Polli
  • 3 łyżki - majonez Splendido
  • do dekoracji: anchois, jabłuszka kaparowe, korniszony
  • sól, pieprz

Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

sposób przyrządzenia

  1. Drożdże rozpuść w 270 ml letniej wody. Dodaj 25 ml oliwy, sól, mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto przykryj folią na 20 minut, po czym podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj kulę, posmaruj ją oliwą, umieść na tacy i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Z gotowego ciasta ręcznie formuj placki i układaj je na blasze.
  2. Natkę pietruszki wymieszaj z czosnkiem i resztą oliwy – mieszanką posmaruj placki. Posyp pomidorkami oraz serem podzielonym na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułóż owoce morza i krewetki. Piecz na złoty kolor (5 -7 min) w temperaturze co najmniej 250°C (piekarnik należy dobrze rozgrzać przez 10-15 min)

Składniki:

  • 10 g - świeże drożdże Wyborne
  • 55 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 7 g - sól
  • 500 g - mąka pszenna Złote Pola (najlepiej typ 550)
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • posiekane pomidorki koktajlowe
  • 120 g - mozzarella Galbani
  • 400 g - mieszanka morska Gelpeixe, uprzednio rozmrożona w temperaturze pokojowej
  • kilka uprzednio rozmrożonych krewetek białych vannamei

Mięso
i wędliny

Ryby
i owoce morza

Sery

Pizza
i dania gotowe

Dania makaronowe

Desery

Dodatki

Wszystkie produkty

1