Rozmaryn Rozmaryn Rozmaryn
  • Niedzielny obiad z rodziną

  • Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

    zobacz
  • Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

    zobacz
  • Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

    zobacz
  • Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

    zobacz
  • Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

    zobacz
  • Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

    zobacz
  • Przyjęcie dla znajomych

  • Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

    zobacz
  • Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

    zobacz
  • Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

    zobacz
  • Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

    zobacz
  • Romantyczna kolacja we dwoje

  • Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

    zobacz
  • Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

    zobacz
  • Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

    zobacz
  • Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

    zobacz
  • Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

    zobacz
  • Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

    zobacz
  • Coś słodkiego na poprawę humoru

  • Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

    zobacz
  • Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

    zobacz
  • Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

    zobacz
  • Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

    zobacz
  • Wszystkie przepisy

  • Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

    zobacz
  • Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

    zobacz
  • Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

    zobacz
  • Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

    zobacz
  • Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

    zobacz
  • Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

    zobacz
  • Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

    zobacz
  • Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

    zobacz
  • Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

    zobacz
  • Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

    zobacz
  • Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

    zobacz
  • Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

    zobacz
  • Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

    zobacz
  • Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

    zobacz
  • Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

    zobacz
  • Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

    zobacz
  • Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

    zobacz
  • Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

    zobacz
  • Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

    zobacz
  • Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

    zobacz

Spiedini di fegatini SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK

sposób przyrządzenia

  1. Wątróbki oczyść z żyłek i pozawijaj w plasterki pancetty. Nadziej je na patyczki do szaszłyków, na przemian z pieczarkami i cebulą.
  2. Smaż bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu, po minucie z każdej strony. Następnie wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Składniki:

  • 500 g - świeża wątroba z kurczaka Kraina Mięs
  • 300 g - pancetta
  • 250 płat - pieczarki pokrojone w razie potrzeby na mniejsze kawałki
  • czerwona cebula pokrojona na kawałki

Insalata di tacchino SAŁATKA Z INDYKA

sposób przyrządzenia

  1. Mięso przypraw solą i pieprzem. Smaż je na oliwie po minucie z każdej strony, aż się zarumieni. Następnie wstaw je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
  2. Gruszkę obierz i pokrój w ósemki. Pomidorki ponacinaj lekko nożem i sparz we wrzątku, aby zdjąć skórki.
  3. Indyka pokrój w paski i serwuj na miksie sałat z pomidorkami, gruszką, orzechami i gorgonzolą. Przed podaniem skrop wszystko oliwą.

Składniki:

  • 400 g - filet z indyka Kraina Mięs
  • opakowanie mixu sałat Vital Fresh
  • 200 g - gorgonzola Smaki Świata
  • 150 g - orzechy włoskie łuskanych BakaD’Or
  • 250 g - pomidorki koktajlowe
  • gruszka
  • 3 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • sól, pieprz

Involtini di carne ROLADKI MIĘSNE

sposób przyrządzenia

  1. Mięso posmaruj oliwą i obsmaż po 3-4 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Następnie ponownie przewróć na pierwszą stronę, zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i smaż jeszcze 3 minuty. Przypraw solą oraz pieprzem i odstaw, by odpoczęło.
  2. Na tej samej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy się przyrumieni, przypraw ją solą, pieprzem i kremem z octu balsamicznego. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając.
  3. Cukinię pokrój za pomocą skrobaczki do warzyw na cienkie plastry. Umieść je na sitku i sparz wrzątkiem.
  4. Mięso pokrój w cienkie plastry, na każdym ułóż cukinię, cebulę, suszone pomidory, rukolę i szczyptę Grana Padano. Zwiń w roladki. Serwuj w temperaturze pokojowej lub podgrzej 5 minut w piekarniku. Danie można podać z ciabattą.

Składniki:

  • opakowanie steku wołowego bavette Kraina Mięs
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • łyżka masła Parmareggio
  • 2 szt - czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki - krem z octu balsamicznego z Modeny
  • cukinia
  • 50 g - rukola Vital fresh
  • 70 g - suszone pomidory Sottile Gusto, odsączone z zalewy
  • 50 g - tarty ser Grana Padano DOP Zanetti
  • sól, pieprz

Rotolo di polenta ROLADA Z POLENTY

sposób przyrządzenia

Farsz:

  1. Cebulę pokrój na mniejsze cząstki i umieść razem z czosnkiem w kielichu Hoffen Express.
  2. Ustaw obroty na 5 i czas na 15 sekund. START
  3. Następnie, dolej 25 ml oliwy z oliwek, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 8 minut. START
  4. Dodaj mięso mielone, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 10 minut. START
  5. Dodaj groszek, koncentrat pomidorowy, przecier, sól, pieprz, oregano i ponownie ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperatura 100 stopni, czas 10 minut. START
  6. Farsz przełóż do miski a w kielichu przygotuj polentę.
     

Polenta:

  1. Odmierz litr wody za pomocą wagi w kielichu Hoffena. Ustaw obroty a 1, temperaturę na 120, czas na 6 minut. START
  2. Umieść mieszadło w kielichu, ustaw obroty wsteczne, prędkość 1, temperaturę 90, czas 25 minut. START
  3. Do kręcącej się wody dodaj pół łyżeczki soli, 25 ml oliwy i wsypuj stopniowo mąkę.
  4. Po upływie czasu (25 min) polenta będzie gotowa.

Składniki:

  • 400 g - mąka kukurydziana Melvit
  • posiekana cebula
  • posiekany ząbek czosnku
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 500 g - mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięs lub mięso mielone z szynki Krain
  • 100 g - groszek mrożony lub konserwowy
  • 200 g - passata pomidorowa Sottile Gusto
  • 100 g - koncentrat pomidorowy Madero
  • łyżeczka oregano
  • 100 g - ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • sól, pieprz

Risotto al pollo RISOTTO Z KURCZAKIEM

sposób przyrządzenia

  1. Z kurczaka wytnij piersi. Resztę podziel na mniejsze części i włóż do garnka razem z obraną marchewką i połową selera naciowego. Zalej ok. 1,5 l wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę, aż powstanie bulion.
  2. Piersi przypraw solą, pieprzem i rozmarynem, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  3. Cebulę, czosnek, marchew i resztę selera naciowego pokrój na mniejsze części i umieść w kielichu Hoffen Chef Express. Zmiksuj (prędkość 5 i czas 5 sekund). Następnie dolej oliwę, ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 7 minut.
  4. Po upływie tego czasu wsyp ryż, wlej 500 ml bulionu i dodaj 3-4 szczypty soli. Ustaw temperaturę na 90°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 24 minuty. Po 10 minutach gotowania dolej szklankę bulionu, a po kolejnych 10 minutach następną. Na minutę przed końcem gotowania dodaj masło i parmezan. Risotto podawaj z kawałkami pieczonego kurczaka, natką pietruszki i parmezanem.

Składniki:

  • kurczak z wolnego wybiegu Kraina Mięs
  • 2 szt - marchewki
  • kilka łodyg selera naciowego
  • rozmaryn
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 320 g - ryż do risotto Pingo Doce
  • 50 g - masło Parmareggio
  • 100 g - ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • łyżeczka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Raviolo con carne RAVIOLO Z MIĘSEM

sposób przyrządzenia

  1. Mięso umieść w kielichu Hoffen Express, dodaj masło. Ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1, czas 45 minut. Po 5 minutach dodaj wino i 50 ml wody. Umieść przykrywkę na kielichu. Po upływie czasu gotowania sprawdź, czy mięso jest miękkie i płyn się zredukował. Odczekaj kilka minut aż ostygnie. Następnie dodaj 1 jajko, parmezan, 2 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu, przykryj kielich i zmiksuj całość (prędkość 4, czas 20 sekund). Przełóż do naczynia i odstaw do lodówki.
  2. W kielichu umieść cebulę, czosnek, bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz 3 łyżki oliwy. Zmiksuj (obroty 5, czas 5 sekund). Następnie ustaw temperaturę na 120°C, obroty wsteczne, prędkość 1 i czas 15 minut. Po 6 minutach gotowania dodaj pomidory. Po zakończeniu gotowania ustaw obroty na 3, czas na 5 sekund. Sos przełóż do naczynia.
  3. W kielichu umieść 170 g mąki, 2 jajka i 1 łyżeczkę oliwy. Ustaw obroty na 2 i czas na 1,5 minuty. Gotowe ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na cienki prostokątny płat. Na jego połowie rozłóż 4 kupki farszu mięsnego, w każdej zrób palcem wgłębienie i wbij do niego żółtko. Ciasto złóż na pół, lekko dociśnij palcami i wytnij gotowe ravioli miseczką do zupy. Gotuj 2 minuty w osolonej wodzie. Podawaj z sosem i parmezanem.

Składniki:

  • 200 g - rozbratel wołowy Kraina Mięs pokrojony w grubą kostkę
  • 40 g - masło Parmareggio
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 7 szt - jajka Moja Kurka
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • pół cebuli
  • kilka listków bazylii
  • 4 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 200 g - pomidorki z puszki Cirio
  • 170 g - mąka Złote Pola
  • sól, pieprz

Peperoni ripieni NADZIEWANE PAPRYKI

sposób przyrządzenia

  1. Paprykom odetnij „przykrywki”, usuń gniazda nasienne.
  2. W garnku na oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj mięso i pancettę. Przypraw solą i pieprzem, smaż 10 minut, stale mieszając. Następnie dodaj passatę i duś jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia, po chwili wymieszaj z częścią parmezanu i Provolone.
  3. Powstałym farszem napełnij papryki, posyp je przyprawą ognistą, resztą parmezanu i Provolone oraz natką pietruszki. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki:

  • 6 szt - duże papryki
  • 40 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • 500 g - mięso mielone z szynki Kraina Mięs lub mięso mielone z łopatki wieprzowej i wołowiny Krain
  • 100 g - pancetta pokrojona w kostkę
  • 100 ml - passata pomidorowa Sottile Gusto
  • 50 g - tarty ser Parmigiano Reggiano DOP Zanetti
  • 200 g - ser Provolone Valpadana DOP Zanetti starty na tarce
  • mieszanka przypraw ognista Kamis
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Mele ripiene NADZIEWANE JABŁKA

sposób przyrządzenia

  1. W jabłkach wydrąż otwory wielkości orzecha włoskiego. Wycięte części oczyść z pestek i włóż je do rondelka. Dodaj cukier wanilinowy, orzechy, sok z cytryny i 50 ml wody. Duś ok. 15 minut, aż płyn odparuje. Następnie dodaj ciasteczka. Nadzieniem napełnij jabłka.
  2. Z mąki, masła, cukru i 1 żółtka zagnieć szybko ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż ją do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Zimne ciasto oprósz mąką i rozwałkuj. Podziel na 4 części, każdym kawałkiem przykryj szczelnie jedno jabłko. Odetnij nadmiar ciasta. Wierzch jabłek posmaruj żółtkiem, posyp cukrem pudrem i cynamonem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Składniki:

  • 4 szt - obrane jabłka
  • 20 g - cukier wanilinowy
  • 50 g - posiekane orzechy włoskie łuskane BakaD’Or
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g - pokruszone ciastka Cantuccini Smaki Świata
  • 100 g - mąka Złote Pola
  • 50 g - masło Parmareggio
  • 40 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 szt - żółtka
  • cukier puder Słodka Łyżeczka
  • cynamon

Tonno in crosta di pinoli TUŃCZYK W PANIERCE Z ORZECHÓW PINII

sposób przyrządzenia

  1. Orzeszki i natkę pietruszki zmiksuj w blenderze na drobny zielony proszek.
  2. Tuńczyka przypraw solą i pieprzem i obtocz dokładnie w zielonej panierce. Smaż na patelni na 1 łyżce oliwy, po 20 sekund z każdej strony. Następnie przełóż go do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 3-7 minut, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
  3. Owoce obierz. Kiwi oraz 1,5 pomarańczy pokrój na cząstki. Z reszty pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj go energicznie z pozostałą oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Stek serwuj z sałatką z owoców, z pomarańczowym dressingiem.

Składniki:

  • stek z tuńczyka Marinero
  • 60 g - orzechy pinii Natura Food
  • 2 łyżki - posiekana natka pietruszki
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - czerwone pomarańcze
  • kiwi
  • sól morska gruboziarnista Culineo
  • pieprz czerwony

Spaghetti al pesto di rucola SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI

sposób przyrządzenia

  1. Makaron wrzuć na gotującą, osoloną wodę i gotuj przez 9 minut.
  2. Rukolę, bazylię, parmezan, orzechy pinii, czosnek i oliwę umieść w kielichu Hoffen Chef Express.
  3. Miksuj przez 15 sekund ustawiając obroty na 5, po czym zwiększ obroty na 7 i miksuj jeszcze kilka sekund. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
  4. Cukinię potnij w cienkie plastry wzdłuż i sparz je przez kilka sekund w wodzie, w której gotuje się makaron. Odsącz plastry na ręczniku papierowym i dekoruj nimi talerz. Makaron odcedź zachowując odrobinę wody i natychmiast wymieszaj z pesto. W razie potrzeby dolej wody. Dekoruj suszonymi pomidorami.  

Składniki:

  • 500 g - spaghetti Barilla
  • 100 g - rukola Vital fresh
  • garść listków bazylii Vital fresh
  • 100 g - tarty ser Parmigiano Reggiano Smaki Świata
  • 70 g - orzechy pinii Natura Food
  • ząbek czosnku
  • 100 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • cukinia
  • 100 g - suszone pomidory Sottile Gusto

Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY

sposób przyrządzenia

  1. Sok z pomarańczy podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj skórkę z pomarańczy. Żółtka zmiksuj na gładką masę z połową cukru i skrobią ziemniaczaną. Następnie połącz ją z gorącym sokiem. Mieszaj nad ogniem przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do lodówki na godzinę.
  2. Białka ubij z resztą cukru na pianę, śmietankę ubij oddzielnie. Wymieszaj je ze sobą, a następnie połącz z ostudzoną masą pomarańczową. Nałóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dekoruj czekoladą i ciastkami amaretti.

Składniki:

  • 500 ml - sok z pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 4 szt - jajka Moja Kurka
  • 100 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 2 łyżeczki - skrobia ziemniaczana Grula
  • 200 ml - śmietanka 30% Mleczna Dolina
  • 50 g - ciasteczka amaretti Smaki Świata
  • 100 g - czekolada gorzkiea Luximo

Panna cotta al caffé KAWOWA PANNA COTTA

sposób przyrządzenia

  1. Czekoladę rozpuść z mlekiem. Żelatynę rozpuść w zimnej kawie i odstaw aż nasiąknie.
  2. W kielichu Hoffen Chef Express umieść śmietankę i cukier. Ustaw obroty na 1, temperaturę na 80 stopni, czas na 6 minut. START
  3. Dodaj kawową żelatynę i mascarpone, ustaw obroty na 2 i włącz start na kilka sekund aż składniki się wymieszają.
  4. Rozlewaj do foremek lub pucharków. Odstaw do lodówki do stężenia na min. 2 godziny. Podawaj z sosem czekoladowym lub pokruszoną czekoladą.

Składniki:

  • 100 ml - zimna mocna kawa (espresso)
  • 8 g - żelatyna
  • 200 g - czekolada mleczna Magnetic
  • 100 ml - mleko Mleczna Dolina
  • 400 ml - śmietanka 30% lub 36% Mleczna Dolina
  • 50 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 100 g - mascarpone Sottile Gusto

Anatra all’arancia KACZKA W POMARAŃCZACH

sposób przyrządzenia

  1. Kaczkę piecz 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. Przygotuj polentę. W wysokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oliwy. Gdy zacznie wrzeć, stale mieszając powoli wsyp mąkę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 25 minut, często mieszając.
  3. Kaczkę podawaj na polencie z dodatkiem sałaty z oliwkami, pomidorami suszonymi i oliwą.

Składniki:

  • kaczka z jabłkami i pomarańczami Prosto do Piekarnika
  • 200 g - mąka kukurydzianej Melvit
  • 600 ml - woda mineralna Polaris
  • opakowanie mixu sałat Vital Fresh
  • 100 g - pomidorki suszone Sottile Gusto
  • 100 g - oliwki Polli
  • 30 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • sól

Halibut e spaghetti di verdure HALIBUT Z WARZYWNYM SPAGHETTI

sposób przyrządzenia

  1. Marchew i cukinię obierz, pokrój na długie cienkie plastry, a następnie na wąskie paski przypominające makaron. Sparz we wrzątku przez 30 sekund i odsącz na sitku.
  2. Halibuta podziel na mniejsze części, przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia wyciśnij na patelnię sok z mandarynki, duś przez chwilę, aż nadmiar płynu odparuje.
  3. Rybę podawaj na spaghetti z warzyw, całość skrop sosem z patelni, posyp natką pietruszki i mieszanką pestek.

Składniki:

  • filet z halibuta Marinero
  • duża marchew
  • cukinia
  • cukinia
  • łyżeczka mąki pszennej Złote Pola
  • 2 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • mandarynka
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 30 g - mieszanka Mix sałatkowy Italia Helio
  • sól, pieprz

Pere al vino rosso GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

sposób przyrządzenia

  1. Gruszki włóż do garnka, dodaj skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok oraz pozostałe składniki (poza lodami). Gotuj około 20 minut, w międzyczasie delikatnie obracając.
  2. Kiedy gruszki będą miękkie (sprawdź wykałaczką) wyłóż je na talerz, pozostały płyn gotuj dalej, aż zgęstnieje. Przecedź przez sitko. Gruszki serwuj na ciepło lub zimno z dodatkiem lodów i sosu.

Składniki:

  • 4 szt - obrana gruszka
  • 500 ml - czerwone wytrawne wino
  • 400 ml - woda mineralna Polaris
  • 100 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • pomarańcza
  • 4 szt - goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 4-8 gałek lodów Stracciatella

Gnocchi con ragù di coniglio GNOCCHI Z SOSEM Z KRÓLIKA

sposób przyrządzenia

  1. Kawałki królika przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż z każdej strony na oliwie i przełóż do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchew i seler naciowy, a następnie również przełóż do garnka z królikiem. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Przykryj i duś na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając i próbując. Podawaj z gnocchi.

Składniki:

  • tusza królika Kraina Mięs podzielona na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki - mąka Złote Pola
  • 4 łyżki - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • cebula, drobno posiekana
  • marchew, drobno posiekana
  • 4 szt - drobno posiekane łodygi selera naciowego
  • 150 g - czarne oliwki Polli
  • łyżka kaparów Polli
  • 100 g - bob mrożony Mroźna Kraina
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 500 ml - bulion lub woda
  • szczypta tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • gałązka świeżego rozmarynu Vital fresh
  • sól, pieprz

Orata all’acqua pazza DORADA Z „SZALONEJ” WODY

sposób przyrządzenia

  1. Dorady oprósz solą i pieprzem. Na dno metalowej brytfanki wlej oliwę, dodaj czosnek oraz oliwki i postaw na ogień. Gdy tylko czosnek zacznie się smażyć, dodaj ziemniaki, 2 szczypty soli i wodę. Gotuj przez 5 minut po czym w brytfance umieść ryby i pomidorki.
  2. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 10 minutach pieczenia przewróć ryby na drugą stronę. Dorady podawaj na głębokim talerzu, udekorowane natką pietruszki. W podobny sposób można przyrządzić także inne ryby o jasnym mięsie, a także małże i krewetki.

Składniki:

  • 2 szt - świeże dorady patroszone Marinero
  • 50 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 2 szt - zgniecione ząbki czosnku
  • pół szklanki czarnych oliwek Polli
  • 2 szt - ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę lub ósemki
  • 200 ml - woda mineralna Polaris
  • 150 g - pomidorki koktajlowe przekrojonych na pół
  • pół posiekanego pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Salame di cioccolato CZEKOLADOWE SALAMI

sposób przyrządzenia

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  2. W kielichu Hoffen Chef Express zamontuj mieszadło i umieść masło, cukier i rum. Włącz obroty wsteczne, prędkość 3, włącz start i ucieraj na gładką masę (czas zależy od twardości masła).
  3. Do powstałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i pokruszone ciasteczka. Ustaw obroty wsteczne, prędkość 1 i ucieraj aż masa się wymiesza przez około 1 minutę.
  4. Wyłóż masę na papier do pieczenia lub folię spożywczą i zawiń jak salami, szczelnie zaciskając końce i rolując, aby się zacisnęła. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Składniki:

  • 200 g - czekolada gorzka Luximo
  • 150 g - masło Parmareggio
  • 150 g - cukier Słodka Łyżeczka
  • 10 ml - rum
  • 175 g - pokruszone ciastka Tarallucci Mulino Bianco Barilla
  • cukier puder Słodka Łyżeczka do dekoracji

Vitello tonnato CIELĘCINA Z KREMEM Z TUŃCZYKA

sposób przyrządzenia

  1. Mięso przełóż do torebki foliowej, wlej wino, dodaj liście laurowe i ząbek czosnku. Zamknij szczelnie i odstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą, by całkowicie przykryła mięso, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz marynatę. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Odstaw do kompletnego wystygnięcia. Odsączonego tuńczyka, kapary i majonez zmiksuj na gładki sos.
  2. Mięso pokrój w cieniutkie plasterki. Udekoruj filetami anchois, jabłuszkami kaparowymi i korniszonami.

Składniki:

  • 500 g - łopatka cielęca na pieczeń
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szt - liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 150-200 g filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 3 łyżki - kapary Polli
  • 3 łyżki - majonez Splendido
  • do dekoracji: anchois, jabłuszka kaparowe, korniszony
  • sól, pieprz

Pizza bianca ai frutti di mare BIAŁA PIZZA Z OWOCAMI MORZA

sposób przyrządzenia

  1. Drożdże rozpuść w 270 ml letniej wody. Dodaj 25 ml oliwy, sól, mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto przykryj folią na 20 minut, po czym podziel na 3 równe części. Z każdej uformuj kulę, posmaruj ją oliwą, umieść na tacy i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Z gotowego ciasta ręcznie formuj placki i układaj je na blasze.
  2. Natkę pietruszki wymieszaj z czosnkiem i resztą oliwy – mieszanką posmaruj placki. Posyp pomidorkami oraz serem podzielonym na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułóż owoce morza i krewetki. Piecz na złoty kolor (5 -7 min) w temperaturze co najmniej 250°C (piekarnik należy dobrze rozgrzać przez 10-15 min)

Składniki:

  • 10 g - świeże drożdże Wyborne
  • 55 ml - oliwa z oliwek extra vergine Nettare d’Oliva Monini
  • 7 g - sól
  • 500 g - mąka pszenna Złote Pola (najlepiej typ 550)
  • 2 szt - posiekane ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • posiekane pomidorki koktajlowe
  • 120 g - mozzarella Galbani
  • 400 g - mieszanka morska Gelpeixe, uprzednio rozmrożona w temperaturze pokojowej
  • kilka uprzednio rozmrożonych krewetek białych vannamei
1 2 3 4 5 6 7 8