Dumni z tego, co nasze. Ponadczasowa kuchnia polska

Pomidorki koktajlowe Polskie jabłuszka Wstążka biało-czerwona Pietruszka

Z okazji 100-letniej rocznicy odzyskania niepodległości
postanowiliśmy z dumą sięgnąć do naszego kulinarnego dziedzictwa.
Kuchnia to część naszej narodowej tożsamości, dlatego dziś odświeżamy zapomniane przepisy
i przygotowujemyje dla Was z finezją i brawurą eksperymentatorów.

W XVII wieku powstała pierwsza zachowana polska książka kucharska. Jej autor, Stanisław Czerniecki, za przejaw prawdziwego talentu kucharskiego uważał umiejętność smacznego łączenia skrajnie różnych smaków. Jego przepisy dowodzą, że kuchnia tamtego stulecia była niezwykle różnorodna, wonna i wyrazista. Prym wiodły drób i mięso z najróżniejszej zwierzyny. Lubowano się także w aromatycznych zupach, kremowych sosach i korzennych piernikach, które do Polski przywędrowały z dalekiej Norymbergi.

Polskę w XVIII wieku całkowicie zdominowała kultura i zwyczaje Republiki Francuskiej – szlachta chętnie organizowała obfite i przepełnione beztroską zabawą biesiady, bale i obiady. Choć na wystawnych stołach kusiły potrawy tworzone według francuskich receptur, nie zapominano także o daniach narodowych. Nieprzerwanie gotowano wonne zupy i przygotowywano soczyste mięsa. Podstawą stały się kiełbasa, mięso wołowe, mięsa duszone i dziczyzna.

Wiek XIX przyniósł liczne zmiany - od nowych przepisów, przez zmianę sposobu przyrządzania dań, aż po rezygnację z wystawnych potraw i zastąpnienie ich lekkimi, skromniejszymi posiłkami. Wertując popularne w tamtym stuleciu książki kucharskie, można zauważyć spory wpływ smaków charakterystycznych dla państw zaborców. Królowały treściwe zupy i mięso - przede wszystkim gęsina. Obiady uzupełniała obowiązkowa herbata.

Między pierwszą a drugą wojną światową gotowano skromnie i tanio, ale smacznie i pożywnie. Odkrywano zapomniane przepisy narodowe i to one stanowiły bazę większości potraw. Niekiedy dania uzupełniano wykwintnymi produktami kuchni francuskiej. Uwielbiano różne odmiany tatara, groch, gęsinę i zaskakującą… zupę cytrynową!

Kuchnia Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej była uzależniona przede wszystkim od pomysłowości domowych gospodyń. Te nierzadko potrafiły wyczarować coś z niczego. Zapomniano o wykwintnych smakach i gotowano prosto, wykorzystując polskie produkty dostępne w sklepach. Na stołach gościły rozmaite galarety, kaszanki i sałatki jarzynowe, a podstawowym deserem stała się kultowa wuzetka.

Współczesna kuchnia polska łączy tradycyjne smaki, produkty kuchni świata i najnowsze trendy kulinarne. Przygotowywane potrawy są niezwykle aromatyczne i wykorzystują moc ziół oraz przypraw. Dobrze znane przepisy są udoskonalane tak, aby były mniej kaloryczne i zdrowsze. Niebagatelny jest także wygląd – dania, podawane na wyszukanej zastawie, ozdabiają jadalne kleksy i kwiaty.

Widelec Laur i pieprz Jabłko polskie Herbata z cytryną