Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Produkty spożywcze

    Artykuły spożywcze

    Obróbka produktów

    Ważne, by zadbać o właściwą obróbkę produktów, których chcemy użyć do przygotowania potrawy.

    Zawsze zaczynajmy od dokładnego umycia składników. Jeśli musimy rozmrozić jedzenie, to powinniśmy pamiętać o kilku obowiązujących zasadach. O kilku bardzo ważnych zasadach powinniśmy pamiętać również gotowania i chłodzenia potraw.

    Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze, czasie przygotowania i przechowywania dań, a będziemy mogli cieszyć się ulubionym jedzeniem bez obaw, minimalizując ryzyko zatrucia.

    • Mycie produktów

      Mycie produktów

      Jest bardzo ważnym elementem higienicznym, ponieważ pozwala ono na eliminację w znacznym stopniu różnego rodzaju zanieczyszczeń.

    • Rozmrażanie

      Rozmrażanie powinno trwać stosunkowo krótko, nie dłużej niż 4 godziny. Należy unikać postawiania produktów zamrożonych w zlewie lub na blacie. Temperatura pokojowa sprzyja przyspieszeniu tempa namnażania się bakterii chorobotwórczych.

      Warzywa, owoce i grzyby nie muszą być rozmrażane przed przystąpieniem do gotowania.

      Przeczytaj
      więcej
    • Gotowanie potraw i ich schładzanie

      Obróbka cieplna to nic innego jak gotowanie, duszenie, pieczenie i smażenie. Służy ona uzyskaniu odpowiedniej wartości odżywczej oraz odpowiednich walorów sensorycznych: smaku zapachu, barwy itd. ale również dezaktywacji drobnoustrojów w wyniku działania wysokiej temperatury.

      Przeczytaj
      więcej

     

    Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością