Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pamiętaj o najważniejszych zasadach

    Artykuły spożywcze

    Pamiętaj o najważniejszych zasadach!

    Nie jedz żywności, która jest przeterminowana

    Nie jedz żywności, która budzi twoje wątpliwości( np. jest uszkodzona skórka, widzisz ślad pleśni, zapach ci nie odpowiada, opakowanie produktu jest wzdęte o ile nie jest to cecha naturalna produktów – np. kefirów)

    • Bądź świadomy zagrożeń

      Bądź świadomy zagrożeń

      Zagrożenie, które może być niebezpieczne dla zdrowia, to zagrożenie biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty i pierwotniaki), chemiczne (toksyny, pozostałości nawozów, leków, metale itd.) lub fizyczne ( piasek, kości, ości, owady itd.)

      W warunkach domowych najczęściej spotykamy się z zagrożeniem mikrobiologicznym, a zwłaszcza z rozwojem bakterii chorobotwórczych powodujących zatrucia pokarmowe o różnym stopniu ciężkości. Najbardziej wrażliwe są dzieci, osoby starsze i osoby o obniżonej odporności.

    • Zatrucie pokarmowe

      Zatrucie pokarmowe to choroba powstająca w wyniku spożycia pokarmu lub płynu zawierającego substancje szkodliwe, a przede wszystkim drobnoustroje lub toksyny bakteryjne, przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego.

      Dla większości drobnoustrojów chorobotwórczych optymalnym zakresem temperatur wzrostu jest 37-43 ºC przy pH=7. Stąd tak istotne jest nieprzetrzymywanie powyżej 2 godzin produktów we wskazanych poniżej zakresach temperatur warunkujących wzrost drobnoustrojów.

      Zakresy temperatur

     

    Powrót: Właściwe postępowanie z żywnością