Dobre bo z Biedronki - Dowiedz się więcej - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Na co zwrócić uwagę przy zakupie pakowanego mięsa?

Wybierz mięso o naturalnym kolorze i jędrnym białym tłuszczu. Świeże mięso powinno mieć neutralną woń i gładką powierzchnię. Nigdy nie kupuj mięsa w uszkodzonym, cieknącym opakowaniu.

Opakowanie mięsa stanowi dodatkowe zabezpieczenie. Pamiętaj jednak, żeby sprawdzić wydrukowaną na etykiecie datę przydatności do spożycia.

Przydatność do spożycia będzie zapewniona tylko wtedy, jeśli produkt przechowywany jest nieprzerwanie w temperaturze wskazanej na etykiecie. Mięso musi być przechowywane w warunkach chłodniczych. Po kupieniu pamiętaj, by je jak najszybciej umieścić w lodówce. Zadbaj o to, by podczas zakupów mięso i drób nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi produktami.

Bezpieczne gotowanie

Pamiętaj o dokładnym myciu rąk, blatów i kuchennych narzędzi, które miały styczność z mięsem. Deski i noża do mięsa nie używaj nigdy do krojenia warzyw i produktów jadanych bez gotowania.

Surowe mięso przechowuj i zamrażaj w temperaturze zalecanej przez producenta na opakowaniu zawsze zabezpieczone przed kontaktem z inną żywnością.

Podczas obróbki cieplnej mięso wieprzowe i drobiowe powinno osiągnąć temperaturę min. 72°C.

Podgrzewane potrawy należy mieszać. Sosy i zupy najlepiej doprowadzić do wrzenia.