Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba dobra torba

    Ruszyła trzecia odsłona
    Dobrej torby

    Po raz kolejny realizujemy wspólną kampanię z Bankami Żywności.
    Ponownie wprowadzamy do obrotu specjalne papierowe torby, których sprzedaż wspiera Banki Żywności, które przekazują jedzenie osobom potrzebującym. Hasło przewodnie tegorocznej kampanii brzmi:

    Nie marnuję, bo mądrze przechowuję!

    Nowa odsłona edukuje w zakresie prawidłowego zarządzania zamrażarką, przechowywania chleba oraz oceny przydatności do spożycia warzyw i owoców by ograniczyć marnowanie jedzenia.

    dobra torba

    Marnowanie żywności w liczbach

    W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (4 840 946) ton żywności*. Najwięcej wyrzucają jej konsumenci – aż 60% (czyli blisko 3 miliony ton) zmarnowanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych.

    dobra torba
    5 milionów ton zmarnowanej żywności rocznie
    dobra torba

    Dlaczego wyrzucamy żywność? Najczęściej wskazanym powodem wyrzucenia żywności jest:

    65,2%
    niezdatność do spożycia
    42%
    przeoczenie daty ważności
    26,5%
    przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia
    22,2%
    zbyt duże zakupy
    *Badania IOŚ-PIB, SGGW w ramach projektu PROM, 2020 r.,
    https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf

    Dlaczego to poważny problem?

    Około jedna trzecia produkowanej na całym świecie żywności jest marnowana*, a wraz z nią zasoby wykorzystywane do jej produkcji (ziemia, energia, woda itp.). Do wyprodukowania zmarnowanej w 2020 roku żywności wykorzystano prawie 1,4 mld ha gruntów, co odpowiada około 28% światowego rolnictwa (FAO 2013). Tylko w latach 2005–2007 na wyprodukowanie straconej później żywności wykorzystano 23% całkowitego zużycia nawozów (28 mln ton/rok) i 24% całkowitego zużycia zasobów słodkiej wody (Kummu et al. 2012).

    dobra torba
    1,4 miliarda hektarów gruntów do produkcji zmarnowanej żywności
    dobra torba
    * Lipinski et al. 2013; United Nations Environment Programme [UNEP] 2015.
    dobra torba
    1 wyrzucona
    kanapka z serem
    =
    90 l* zmarnowanej
    wody
    dobra torba

    Na każdym etapie produkcji żywności zużywa się również ogromne ilości wody i surowców energetycznych.

    W 2020 r. 99% odpadów żywnościowych z Biedronki poddano przetworzeniu lub odzyskowi, a tylko 1% został unieszkodliwiony jako odpady.
    odpady

    Jak zapobiec marnowaniu żywności?

    Przechowywanie pieczywa

    Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020”
    pieczywo należy do najczęściej wyrzucanych produktów
    spożywczych wśród Polaków (62,9%).

    Pieczywo przechowujemy:

    W materiałowym woreczku lub ściereczce z naturalnego materiału, najlepiej z lnu

    W chlebaku z drewna takie chlebaki zapewnią odpowiedni obieg powietrza;
    metalowy też się sprawdzi, bo nie sprzyja rozwijaniu się
    pleśni, jednak szybko się nagrzewa, więc nie powinien stać
    przy źródle ciepła

    NIE przechowujemy pieczywa:

    Bez żadnego opakowania na parapecie, na blacie lub w szufladzie

    W lodówce bo sczerstwieje

    mądrze planuj posiłki i zakupy Mądrze planuj
    posiłki i zakupy
    przechowuj żywność w odpowiedni sposób Przechowuj żywność
    w odpowiedni sposób
    mocno dojrzałe warzywa i owoce zużywaj do zup lub zapiekanek Mocno dojrzałe warzywa
    i owoce zużywaj do zup
    lub zapiekanek
    nadmiar jedzenia zamrażaj na później lub podziel się z innymi Nadmiar jedzenia
    zamrażaj na później
    lub podziel się z innymi
    dobra torba, pieczywo

    Zarządzanie zamrażarką

    Producent prawdę Ci powie - każdy z produktów powinien być przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta. Ma on obowiązek podać na opakowaniu datę minimalnej trwałości, czyli datę do kiedy można spożywać dany produkt i wskazać jak długo po otwarciu możemy dany produkt przechowywać.
    Zamrażarka ma swoje reguły – producenci zamrażarek również podają, ile czasu i w jakiej temperaturze powinniśmy przechować poszczególne grupy produktów.

    Ogólne zasady przechowywania w zamrażarce:
    - pieczywo 2-3 m-ce
    - jajka – żółtko do 8 miesięcy
                     białko do 10 miesięcy
    - całe jajko (wyjęte ze skorupki) do 12 miesięcy
    - surowe ciasto (drożdżowe, francuskie, naleśnikowe, kruche) 2 - 3 miesiące
    - wędlina, pakowana próżniowo – do 2 miesięcy
    - grzyby – do 8 miesięcy
    - zupy, buliony, gulasze – do 3 miesięcy

    Nie powinniśmy mrozić

    Jaj w skorupce ani gotowanych na twardo
    Warzyw z dużą zawartością wody – sałaty, selera naciowego, pomidora
    Napojów gazowanych i  piwa
    Ugotowanego makaronu
    Miękkich, tłustych serów – typu camembert
    Budyni, kremów na bazie budyniu, bitej śmietany
    Mleka i jego przetworów (miękkich serów- kanapkowych, twarożków, fety, itp., jogurtów, śmietany kwaśnej)
    Mięsa w puszce i konserwowanego
    Raz rozmrożonego produktu

    Co naprawdę warto mrozić!

    Pieczywo, najlepiej już podzielone na kromki
    Sezonowe owoce i warzywa
    Mrożonki sklepowe
    Ugotowane i poporcjowane strączki
    Masło
    Domowe kostki bulionowe
    Gotowy bulion
    Świeże zioła

    dobra torba, mrożonki

    Jak zapobiegać zbyt wczesnemu wyrzucaniu produktów

    W Polsce operujemy dwoma rodzajami oznaczeń dat ważności – “najlepiej spożyć przed…” i “należy spożyć do…” Pierwszy termin określa produkty, które po jego upływie nadal mogą być zdatne do spożycia. Po upływie tego terminu produkty przed spożyciem należy ocenić biorąc pod uwagę ich wygląd, konsystencję, zapach i smak. Ta żywność jest nadal bezpieczna do spożycia. W tej grupie produktów znajdziemy: suche makarony, kasze, ryż, herbatę, kawę, przyprawy. Jeśli nie ma w śladów bytowania szkodników oraz nie widzimy innych cech, które wzbudzają nasze wątpliwości – możemy je przygotować do spożycia.

    Oznaki przeterminowania części produktów spożywczych bywają oczywiste, ale w przypadku niektórych z nich znacznie trudniej jest ocenić ich stan. Zobacz, czy nie wyrzucasz produktów zbyt wcześnie.

    Czy już przeterminowane

    Produkty zazwyczaj wyrzucane za wcześnie

    Banany o innej barwie niż klasyczna. Mocno dojrzałe, zbrązowiałe są bardzo słodkie, a ich kolor nie jest oznaką zepsucia miąższu.

    Zwiotczałe i przyschnięte warzywa korzeniowe (burak, marchew, pietruszka), które możemy jeszcze dodać do zup, sosów lub sałatek na ciepło.

    Długo otwarty sos sojowy. Jeśli przechowujemy go w lodówce, może tam stać nawet 2-3 lata.

    Oliwa z oliwek. W odpowiednich warunkach tj. ciemna butelka, brak dostępu światła, oliwa może być przechowywana 3 lata (nieotwarta), po otwarciu 2–3 lata poza lodówką.

    Pomarszczone, przyschnięte owoce i warzywa, które zapewne straciły na soczystości, ale nadal można je zjeść (nie dotyczy to sytuacji, gdy pojawiło się gnicie, pleśń i zaszła fermentacja).

    Zamknięte produkty pasteryzowane, takie jak dżemy, musztarda, ketchup. Nieotwarte mogą stać w naszej spiżarni nawet 2 lata.

    Skrystalizowany miód. W formie stałej jest nadal zdatny do spożycia.

    Suszone morele i śliwki z delikatnym białym nalotem. Z dużym prawdopodobieństwem jest to scukrzona fruktoza, która wytrąciła się z bardzo słodkiego owocu w okresie przechowywania i w wyniku skurczenia owocu pod wpływem suszenia. Nie tylko nie świadczy ona o zepsuciu owocu, a nawet potwierdza, że owoc został zebrany w szczycie swojej dojrzałości, kiedy posiadał najwięcej cukru.

    Boczniaki porośnięte delikatnym białym meszkiem. Jest to naturalny objaw wzrostu zarodników boczniaka, nie powoduje jego psucia.

    Czy już przeterminowane

    Produkty, które nie powinny być konsumowane

    Kiełkujące lub zielone ziemniaki.

    Warzywa i owoce, na których pojawiła się pleśń.

    Skwaśniałe mleko UHT.

    Sery pleśniowe, na których pojawiła się czerwona pleśń.

    Pieczarki, na których pojawił się śliski nalot

    Czy już przeterminowane

    dobra torba, owoce

    Razem możemy więcej

    Współpracujemy z naszymi dostawcami na rzecz ograniczenia strat i marnowania żywności – wielkość i częstotliwość dostaw dostosowujemy do popytu, dbamy także o to, aby produkty spędzały jak najmniej czasu w transporcie poprzez skrócenie ich drogi na półki naszych sklepów.

    W Biedronce od 2016 r. rozwijamy również program przekazywania niesprzedanej, ale nadającej się do spożycia żywności organizacjom pożytku publicznego zajmującym się pomocą żywnościową.

    2020 rok 2022 rok
    1941 sklepów Biedronka >2500 sklepów Biedronka
    12 400 ton żywności 15 300 ton żywności
    >1400 organizacji pożytku publicznego >140 organizacji
    pożytku publicznego
    24,8 mln posiłków 198 mln zł wartość przekazanej żywności
    Razem
    Przeciw
    Marnowaniu
    Obecnie już ponad 2500 sklepów sieci Biedronka w całej Polsce przekazuje nadwyżki żywności do ponad 140 organizacji – w 2022 r. przekazaliśmy żywność o łącznej wartości ponad 198 miliona złotych.

    Więcej o niemarnowaniu żywności w Biedronce

    Sprawdź

    Partnerzy akcji Dobra torba

    Głównym partnerem akcji Dobra torba jest Federacja Polskich Banków Żywności,
    która zrzesza 31 Banków Żywności w całej Polsce. Ich misją jest ratowanie
    żywności przed zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym.

    Przeczytaj więcej: www.bankizywnosci.pl
    bank żywności