Italy

Kuchania włoska

Smaki Świata – Kuchnia włoska to kolekcja wyśmienitych specjałów prosto ze słonecznej Italii. Wśród nich są dobrze już znane, światowe sławy, takie jak sery: Parmigiano Reggiano, Grana Padano czy wędliny: Mortadella Bologna oraz dojrzewający karczek wieprzowy czyli Coppa. Są też i te, które warto odkryć – przysmaki regionalnych włoskich kuchni – kalabryjskie Salami Spianata lub Capocollo.

Smaki Świata - Kuchnia włoska to najprostszy sposób, by poznać prawdziwy smak włoskiej, tradycyjnej kuchni.

Przepisy

  • Chrupiący dorsz w cieście z ziołowym jogurtem

    Więcej

    Dorada pieczona z pesto i oliwkami

    Więcej
  • Sałatka z ośmiornicy, oliwek i ziemniaków

    Więcej

    Stek z tuńczyka z sałatką z pomarańczy i oliwek

    Więcej
  • Pizza z salami, Mozzarellą i rukolą

    Więcej

    Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto

    Więcej
  • Frittata ze spaghetti i salami

    Więcej

    Lazania z sosem bolońskim

    Więcej
  • Makaron z trzema serami

    Więcej

    Makaron z wędzoną makrelą i bobem

    Więcej
  • Antrykot z masłem ziołowym

    Więcej

    Tagliata z wołowiny z sałatką z pomidorków koktajlowych

    Więcej
  • Wolno gotowana łopatka wieprzowa ze słodko-kwaśną marchewką

    Więcej

    Policzki wołowe z zapiekanką ziemniaczaną

    Więcej
  • Flaki po florencku

    Więcej

    Ciabatta z bavette, Mozzarellą i cukinią

    Więcej
  • Piada z Mortadellą i serem

    Więcej

    Sałatka z brzoskwiń i szynki parmeńskiej

    Więcej
  • Sałatka z brzoskwiń i szynki parmeńskiej

    Więcej

    Carpaccio tonnato

    Więcej

Czy wiesz, że

  • Kuchnia włoska kojarzy się z Parmezanem. Ale tak naprawdę jada się go głownie w północnych i środkowych Włoszech. Na południe od Rzymu króluje zupełnie inny w smaku owczy ser Pecorino i to on jest składnikiem pochodzących z tej części kraju przepisów.
  • Tagliata di manzo (od słowa „tagliare” - kroić) to gruby stek po ugrillowaniu pokrojony w plastry. Danie to znajdziemy w kartach większości włoskich restauracji. Idealnie przygotowane mięso powinno być soczyste, dobrze przypieczone z zewnątrz, lecz różowe w środku. W prostych przepisach kuchni włoskiej jak ten, najważniejsze są odpowiednio połączone wysokiej jakości składniki: świeży rozbratel, dobra oliwa i oryginalny ser Parmigiano Reggiano.
  • Kuchnia włoska kojarzy nam się z wszechobecną oliwą z oliwek. Jednak na północy kraju częściej niż oliwę wykorzystuje się masło. Właśnie jemu słynne risotto zawdzięcza swoją kremową konsystencję.
  • Makaronowe ciasto można zabarwiać: na pomarańczowo – marchewką, na czerwono – pomidorami i buraczkami oraz na zielono – szpinakiem. Najbardziej efektowny jest makaron czarny zabarwiony dodatkiem sepii – substancji wytwarzanej przez mątwy.
  • Niezależnie od kształtu, smaku i koloru najważniejsze jest to, aby makaron ugotowany był al dente – lekko twardy w środku, tak by było to czuć przy rozgryzaniu. Dla bezpieczeństwa, warto odcedzić go minutę przed upływem czasu podanego na opakowaniu. Trzeba pamiętać bowiem, że lekko zmięknie kiedy wymieszamy go z gorącym sosem. Tak właśnie makaron podają Włosi.
  • Włosi nie hartują ugotowanego makaronu zimną wodą. W ten sposób lepiej łączy się z przygotowanym do niego sosem. Warto wiedzieć, że do past z sosem rybnym lub z owocami morza nigdy nie podaje się sera.
  • Nazwa frittata pochodzi od włoskiego „frittare”, czyli smażyć. Smażenie to tylko część procesu jej przygotowania, ponieważ na ostatnie kilka minut frittatę można wstawić do piekarnika. Dzięki temu jest bardziej puszysta i lżejsza. Składniki frittaty zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.
  • Prawdziwą włoską pizzę robi się wyłącznie ze specjalnej mąki, drożdży, soli i wody. Ciasto wyrabia się i formuje ręcznie (bez użycia wałka) i wypieka w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze około 400°C. Włosi nie polewają pizzy żadnymi sosami, najwyżej oliwą.
  • Antipasti to włoskie przekąski, które mają zaostrzyć apetyt i umilić czas oczekiwania na główne danie. Do najpopularniejszych należą chrupiące grzanki, aromatyczne wędliny, sery oraz oliwki. Zachwycają kolorem, zapachem i różnorodnością.
  • Kiedy we włoskim barze zamawia się kawę - czyli „un cafe” - dla barmana jest jasne, że chodzi o espresso. Włosi piją ten napój według zasady - mało, ale często. W ciągu dnia wstępują do kawiarni, by wypić je na stojąco, nie siadając przy stoliku. Cappuccino lub  inną kawę z mlekiem pija się we Włoszech wyłącznie przed południem.