Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    produkty

    Wolne gotowanie (ang. Slow cooking) to jedna z metod przyrządzania posiłków. Mówiąc precyzyjnie, chodzi w niej o bardzo powolne gotowanie. Dania przygotowywane tą metodą spędzają w garnku nawet 10 godzin w temperaturze około 85 stopni Celsjusza.

    Metodą wykorzystującą idee slow cooking jest sous vide (fr. w próżni), czyli długotrwałe gotowanie potraw zapakowanych próżniowo. Proces ten odbywa się w temperaturze znacznie poniżej punktu wrzenia wody. Efekty gotowania sous vide są jednak imponujące: cały smak potrawy, wszystko co w niej najlepsze – zostaje wewnątrz. Cenne soki, które decydują o smaku potrawy, pozostają w niej do samego końca. Dania sous vide cechują się wyjątkową wykwintnością i delikatnością. Dodatkowo, niższa temperatura gotowania nie powoduje zniszczenia faktury potrawy, zaś dzięki ochronnemu działaniu folii spada zapotrzebowanie na zioła i przyprawy używane do poprawiania smaku.

    Warto wspomnieć, że stosowanie metody sous vide wydłuża okres przydatności potraw do spożycia. Po zakończeniu całego procesu możemy umieścić ugotowaną potrawę w zamrażarce, a następnie odgrzać ją ponownie.

    Dla tych z Was, którzy już teraz chcą spróbować smaku kruchych i soczystych potraw, Biedronka przygotowała nie lada niespodziankę: mięsa wstępnie zamarynowane i długo gotowane metodą sous vide. Wystarczy jedynie umieścić je w piekarniku lub zagotować w garnku z wodą i cieszyć się wybornym smakiem aromatycznej i szalenie delikatnej potrawy.