Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pieczone filety z morszczuka z papryką i pomidorkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety z morszczuka dopraw solą.
    2. Cebulę i ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia. Dopraw solą i ziołami śródziemnomorskimi, skrop 2 łyżkami oliwy i wymieszaj. Wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Następnie dodaj pomidorki i paprykę, skrop resztą oliwy i piecz jeszcze 10 minut.
    3. Zmniejsz temperaturę do 180°C, na warzywach ułóż filety z morszczuka, przykryj je plasterkami cytryny i wstaw całość do piekarnika. Piecz 8 minut.
    4. Na koniec filety posmaruj zielonym pesto. Podawaj z gotowanymi na parze brokułami.

    Ryby stanowią niezbędny element w diecie. Powinny być jedzone przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wówczas dostarczamy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, których ludzkie ciało samo nie produkuje, ale potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i krążeniowego.

    Morszczuk poza bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3 ma też sporo pełnowartościowego białka, selenu, wapnia, witaminy B12 i cennych aminokwasów. Jego mięso jest zwykle białe lub różowe i bardzo delikatne. Właśnie dlatego najlepiej sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu na parze oraz grillowaniu. Świetnie smakuje w połączeniu z papryką i pomidorami.

    Gotowe filety z morszczuka należy doprawić solą. Pokrojone w plastry ziemniaki oraz cebulę układamy na blasze do pieczenia. Całość można posolić i dodać do niej zioła śródziemnomorskie. Warto pamiętać o oliwie z oliwek. Piekarnik trzeba nagrzać do 200°C i piec tak przygotowaną rybę przez około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dodajemy pomidorki oraz paprykę. Pieczemy przez kolejne 10 minut, by w końcu na warzywach ułożyć filety morszczuka. Całość przykrywamy plasterkami cytryny i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 8 minut.

    Po upieczeniu filety można posmarować zielonym pesto (gotowym lub wykonanym samodzielnie). Morszczuk świetnie komponuje się z warzywami gotowanymi na parze, takimi jak brokuły. Można je podawać z białym lub czerwonym winem, które podkreśli smak dania. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów