Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    FILETY Z MORSZCZUKA Z TAPENADA I ŻÓŁTYM RYŻEM

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety z morszczuka dopraw 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Z cytryny zetnij skórkę i odłóż ją, wyciśnij sok. W blenderze umieść anchois, czosnek, odsączone oliwki oraz 4 łyżki oliwy i sok z cytryny. Zmiksuj do uzyskania gruboziarnistej masy. 
    2. Do tapenady dodaj bazylię i natkę pietruszki, wymieszaj. Filety umieść w naczyniu żaroodpornym i posmaruj z wierzchu tapenadą. Naczynie przykryj folią aluminiową. W oddzielnym naczyniu umieść pomidorki. Oprósz je oregano i solą, skrop 1 łyżką oliwy. Oba naczynia wstaw na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. 
    3. W międzyczasie, w oddzielnym rondlu, rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i kurkumę, smaż minutę, po czym dodaj ryż, zieloną paprykę i 2-3 paski skórki z cytryny. Smaż 1 min, stale mieszając. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody, dopraw 1 łyżeczką soli i gotuj pod przykryciem przez 16 min. Upieczonego morszczuka podawaj z pomidorkami i żółtym ryżem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów