Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Arjamolho

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Arjamolho to tradycyjna, podawana na zimno zupa z pomidorów i chleba, popularna na południu Portugalii. Smakiem i sposobem przygotowania przypomina hiszpańskie Gaspacho.

    1. Pomidory oraz paprykę pokrój w kostkę i umieść w dużej misce. 
    2. Dodaj chleb oraz czosnek zmiażdżony w moździerzu z dodatkiem łyżeczki soli. 
    3. Wszystko wymieszaj i zalej 750 ml zimnej wody. Skrop oliwą i octem, dopraw do smaku solą morską oraz oregano. Podawaj na zimno.

    Uwielbiasz zupy, a w szczególności chłodniki? To fantastyczne danie, serwowane na zimno, sprawdzi się wyjątkowo dobrze w czasie upałów, ale tak naprawdę zawsze smakuje wyśmienicie. Nie masz pomysłu na ciekawą zupę na zimno, a wszystkie dotychczas wypróbowane przepisy nieco Ci się znudziły? Wobec tego koniecznie wypróbuj fenomenalny przepis na zupę arjamolho. Co to takiego?

    Arjamolho jest tradycyjną zupą portugalską (szczególnie rozpowszechnioną na południu tego słonecznego kraju), podawaną na zimno. Podstawą dania są soczyste, dojrzałe pomidory oraz czerstwy chleb. Przygotowanie arjamolho jest bajecznie proste i szybkie. Jak je wykonać i czego jeszcze nie może w nim zabraknąć?

    Po pierwsze przygotuj wspomniane już pomidory, dokładnie umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę, oraz pokrojony chleb. Kolejnym istotnym składnikiem, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu, jest zielona papryka, także umyta, pozbawiona gniazd i pokrojona w kostkę. Całość wymieszaj i zalej niewielką ilością wody.

    W arjamolho nie może zabraknąć czosnku (zmiażdżonego i wymieszanego ze szczyptą soli), który sprawi, że danie będzie bardzo wyraziste. Na sam koniec skrop zupę odrobiną octu jabłkowego i oliwy z oliwek oraz posyp oregano. Poczekaj chwilę, aby smak i aromat wszystkich składników przeniknęły się wzajemnie i serwuj na zimno. Smacznego!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów