Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sernik z Ricotty i białej czekolady

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Amaretti i cantuccini zmiksuj przy pomocy blendera na drobne okruchy. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Masę rozłóż na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C, po czym odstaw do wystygnięcia.
    2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj żelatynę i poczekaj, aż się rozpuści.
    3. W dużej misce utrzyj Ricottę, Mascarpone, cukier puder i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Masę serową połącz z czekoladą, a następnie delikatnie wymieszaj z pianą. Brzegi tortownicy z podpieczonym spodem posmaruj olejem. Wyłóż do niej masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Sernik można udekorować świeżymi truskawkami.

    Sernik to wyjątkowo popularne ciasto, które ma niezwykle długą tradycję. Choć obecnie przez wiele osób uznawane jest za typowo polski przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej rodzinnej uroczystości, tak naprawdę korzenie sernika są nieco inne, a dokładniej rzecz ujmując… antyczne!

    To prawda. Sernik znany był już w starożytnej Grecji, choć oczywiście nie w takiej formie, jak obecnie. Ciasto to niezwykle popularne było także wśród starożytnych Rzymian. Do Polski przywędrowało najprawdopodobniej wraz z królem Janem III Sobieskim, który wracał z wygranej bitwy pod Wiedniem – stąd popularny sernik wiedeński.

    Pomimo tego, że uwielbiasz to ciasto, masz ochotę na jakąś odmianę? Ten przepis może Cię wobec tego zainteresować! Spód sernika będą stanowić pokruszone ciasteczka amaretti o migdałowym aromacie, połączone z ciasteczkami cantuccini. Wymieszaj je z odrobiną masła i podpiecz kilka minut w piekarniku. Następnie rozpuść czekoladę, dodaj do niej mleko oraz żelatynę – musisz uzyskać jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu utrzyj żółtka, cukier puder oraz serki – ricotta i mascarpone. Ubij białka na sztywno. Wymieszaj czekoladę z pianą i masą serową. Całość wylej na spód, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz ozdobić sernik świeżymi owocami, np. truskawkami.  

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów