Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pizza z salami, Mozzarellą i rukolą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Spód do pizzy rozłóż na blaszce, nie zdejmując pergaminu. Passatę wymieszaj w miseczce z oliwą i solą. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Ułóż na nim plasterki salami oraz Mozzarelli. 
    2. Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C, piecz 12 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp liśćmi rukoli.

    Pizza jest tradycyjną włoską potrawą. Obecnie jednak jest tak mocno rozpowszechniona niemal na całym świecie, że wiele osób zdaje się zapominać o tym, że to właśnie Włochy są jej ojczyzną. Masz ochotę na domową pizzę z typowo włoskimi dodatkami? Ten przepis wobec tego z całą pewnością przypadnie Ci do gustu! Czego potrzebujesz?

    Wyrabianie ciasta na pizzę jest dość czasochłonne i wymaga pewnego doświadczenia. Jeśli więc nie chcesz tracić czasu lub obawiasz się, że nie sprostasz temu wyzwaniu, możesz zakupić opakowanie świeżego spodu do pizzy, co znacznie ułatwi zadanie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. W tym celu wymieszaj passatę pomidorową z dodatkiem ziół z oliwą oraz szczyptą soli. Tak przygotowanym sosem posmaruj spód pizzy.

    Następnie wyłóż na niego plasterki salami, czyli włoskiej kiełbasy, oraz pokrojony w plastry ser mozzarella, który oczywiście także ma włoski rodowód. Teraz już tylko musisz wstawić pizzę do mocno nagrzanego piekarnika (220 stopni C) na około 12 minut. Kiedy pizza będzie gotowa, podawaj ją ze świeżymi liśćmi rukoli na wierzchu. Gotowy spód możesz też wykorzystać do przygotowania wielu innych wariantów pizzy, z wszystkimi składnikami, na które tylko masz ochotę. Udanych eksperymentów kulinarnych!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów