Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Perliczka z cytrusami i miodem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ziemniaki przekrój wzdłuż, ponacinaj na wierzchu w kratkę, przełóż do brytfanny i posmaruj oliwą. Z pomarańczy zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plasterki. Skórkę wymieszaj z rozdrobnionymi kozimi serkami, dopraw pieprzem i powstałym w ten sposób farszem nadziej perliczkę. 
    2. Otwór zaszyj nicią kuchenną. Perliczkę natrzyj solą i pieprzem, umieść w brytfannie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz często polewając powstałym podczas pieczenia sosem. 
    3. Po upływie 15 minut do piekarnika wstaw brytfannę z ziemniakami (piecz je 25 min). Po upływie 20 min do perliczki dodaj plasterki pomarańczy oraz cząstki mandarynek. Wierzch posmaruj podgrzanym miodem, całość podlej 60 ml wody i wstaw do piekarnika na 4-5 min. 
    4. Upieczoną perliczkę oraz owoce przełóż na talerz, a do brytfanny wlej ocet i zagotuj, zeskrobując starannie to, co przypieczone, żeby wydobyć smak sosu. Perliczkę podziel na porcje i podawaj z owocami, ziemniakami i sosem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów