Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sernik na kruchym spodzie

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mąkę, cukier i margarynę posiekaj i wymieszaj przy pomocy noża. Dodaj śmietanę, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagnieć ciasto. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem i wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
    2. W międzyczasie białka ubij na pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę. 
    3. Cały czas miksując połącz z twarogiem, a następnie z mąką. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na kolejne 45-50 min.

    Sernik przez wiele osób uważany jest za typowo polski specjał. Coś w tym jest, bo przez dziesięciolecia wykształciły się charakterystyczne dla różnych regionów kraju odmiany tego ciasta. Jak się jednak okazuje, sernik ma grecki rodowód, a jego historia sięga już czasów starożytnych. Sernik znali i kochali także Rzymianie, którzy rozpowszechnili go w Europie podczas swoich wypraw.

    Obecnie mało kto wyobraża sobie jakąkolwiek rodzinną uroczystość, czy to urodziny, imieniny bądź święta Bożego Narodzenia, bez tego wyjątkowego ciasta na stole. Rodzajów sernika jest tak wiele, że nie sposób ich wszystkich wymienić – na kruchym lub półkruchym cieście, a nawet na biszkopcie, z samym serem lub z owocami, orzechami, polewą i wieloma innymi dodatkami… Jest to jedno z ciast, które (nie wiedzieć, dlaczego) uchodzi za dość trudne w przygotowaniu. Tymczasem podstawowy przepis na pyszny serowiec jest bardzo prosty!

    Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód, wyłożysz ciasto na blachę i podpieczesz. Jest to niesamowicie wdzięczny pomysł na ciasto, którego zwyczajnie nie da się zepsuć! Następnie musisz ubić białka, utrzeć żółtka z cukrem oraz masłem i dodać do nich twaróg. Na koniec delikatnie połącz masę twarogową z pianą i wylej na podpieczony spód. Kiedy już opanujesz do perfekcji ten prosty przepis, śmiało eksperymentów i stwórz swój własny, idealny sernik z dodatkami, na które masz ochotę!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów