Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Postny barszcz ukraiński

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce. Pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę umieść w dużym garnku, zalej wodą, posól i gotuj aż ziemniaki będą niemal miękkie. 
    2. Na oddzielnej patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną marchew. Gdy zmięknie, dodaj posiekaną cebulę, smaż chwilę mieszając, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. 
    3. Wymieszaj i przełóż do gotującej się zupy. Dodaj także buraki, odsączoną fasolę, ocet oraz zmiażdżony czosnek. Gotuj przez chwilę razem, dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną.

    Barszcz ukraiński, jak już sama nazwa to sugeruje, pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych tego kraju. Jest to jednak zupa wyjątkowo popularna, ceniona i uwielbiana w wielu innych krajach, w tym także w Polsce. W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Dzięki niebanalnej kompozycji warzyw i przypraw jest miłą odmianą po codziennej ogórkowej czy pomidorowej. Ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, a jednocześnie jest na tyle „uniwersalny”, że przypadnie do gustu każdemu – i małemu i dużemu!

    Przygotowanie pysznego barszczu ukraińskiego nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga nabycia wielu drogich czy nietypowych składników. Po raz kolejny zwycięża prostota, która potrafi niejednokrotnie oczarować mocniej niż najbardziej wyrafinowane rarytasy. Co takiego zatem jest potrzebne? Oczywiście buraki, poczciwa marchew, tak dobrze wszystkim znana ze swojego charakterystycznego słodkawego smaku, odrobina kapusty i koncentratu pomidorowego, sycące ziemniaki, wyrazista cebulka i aromatyczny czosnek. Ponadto do nieco zmodyfikowanego barszczu ukraińskiego „w wersji polskiej” często dodawana jest biała fasolka.

    Kiedy już zaopatrzysz się w niezbędne składniki, poszatkuj kapustę, ziemniaki i marchewkę pokrój w słupki, buraki ugotuj i zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż cebulkę z marchewką, a ziemniaki ugotuj z kapustą. Połącz wszystkie składniki i koniecznie podawaj z kleksem śmietany na talerzu. Prosto, szybko, tanio i przede wszystkim niebywale smacznie!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów